Papa gaat over de tong

Mijn gratis e-book, nu beschikbaar. Een ingrijpend relaas over papa en zijn tong(kanker).

Papa over de tong

Enkele maanden geleden stuurde papa mij een krantenartikel toe van een meneer die net als hij tongkanker had overleefd. Mijn vader was verbaasd, zo vaak horen we niet over tongkanker.

“Weet je nog dat ik een dagboek heb bijgehouden over alles wat jou is overkomen? Eigenlijk moeten we daar eens iets mee doen hé pap? Denk er eens over na of je dat zou willen.”

“Daar hoef ik niet over na te denken lieverd. Iedereen mag weten hoe het is geweest.”

Zo ontstond mijn idee om het boek ‘Papa gaat over de tong’ te schrijven. Niet alleen als herinnering voor ons gezin maar vooral voor mensen die nu in dezelfde angstige situatie zitten met een geliefde die lijdt aan tongkanker. Vol vragen en onzekerheden.

Ik hoop dat ik iemand anders met tongkanker een lichtpuntje kan geven door middel van dit boek: Papa gaat over de tong.

Want papa leeft nog.

Het ís mogelijk.

Carlijn

EPUB is geschikt om te lezen met een e-reader of iPad. PDF om te lezen op je computer of om uit te printen. En voor diegene die het op scherm wil lezen staat het hele boek ook online.

26 gedachten over “Papa gaat over de tong”

 1. Lieve Carlijn, in een keer uitgelezen……..duidelijk, goed verwoord, meeslepend maar vooral indrukwekkend…… natuurlijk in die tijd van Babette veel meegekregen. Delier en de wanhoop, de pijn van de bestralingen staan me zeker bij. Bijzonder hoe je vader er nu aan is.
  Dikke kus ook voor jou, je moeder en zussen en het bijzonder aan je paps
  Ps de fotos……indrukwekkend maar ook de prachtige foto’s van jullie als gezin!

  Beantwoorden
 2. Vanaf het moment dat je me stuurde dat je boek online was tot nu ben ik gaan lezen, in een hangmat met een grote kop thee en een pak Bostogne koeken. In 1 adem heb ik het uitgelezen en ben ik in de ban geraakt van je boek! Tranen over mijn wangen, wat een dappere vader! Een vechter en met zijn 4 meiden aan zijn zijde ging hij het gevecht aan. Wat mooi beschreven Carlijn! Ik denk dat de mensen die hiermee te maken krijgen een hele heftige episode uit jullie leven mee beleven en er veel kracht uit kunnen putten.

  Beantwoorden
 3. In 1 adem gelezen…wauw! Ben er even stil van…Wat een ontzettend heftige periode in jullie leven. Wat mooi dat je een dagboek had bijgehouden, dat je tegelijkertijd alles van je af kon schrijven, en deze nu kunt delen. Wat een heftige vorm, wat een strijd!! Echt niet te bevatten wat hij heeft door moeten maken. Wat een vechter die vader van jullie en dat hij deze doorstaan heeft. Ongelooflijk knap!!
  Wat fijn dat jullie er met elkaar en voor elkaar konden zijn. Carlijn jou kennis in alles is ook echt bijzonder!
  De laatste foto’s zijn prachtig ook!

  Beantwoorden
 4. Lieve Carlijn, ik heb je boek in 1 keer uitgelezen, het had mij in zijn greep. Duidelijk verwoord wat voor hel jullie hebben doorgemaakt. Een dikke kus en knuffel . Jacqueline

  Beantwoorden
 5. Lieve Carlijn, ik heb je boekje in een ruk uitgelezen…wat heftig, maar je hebt het heel duidelijk en helder beschreven. Sommige dingen op een bepaalde manier natuurlijk ook best herkenbaar. Maar ik denk dat andere patiënten hier zeker een handvat aan kunnen hebben. En natuurlijk super fijn dat jullie paps nog steeds naar omstandigheden in goede gezondheid is.

  Beantwoorden
 6. Lieve Carlijn, wat heb je een mooi en indringend verhaal geschreven over de ziekteperiode van je vader. Wat een heftige tijd is dat geweest en bijzonder hoe jij/jullie ermee om zijn gegaan. Ik weet zeker dat mensen hier hoop uit zullen halen. Wat kun je toch goed schrijven! Ga er vooral mee door!

  Beantwoorden
 7. In één avond (adem) gelezen Indrukwekkend verhaal Carlijn. Daarnaast schrijf je heel verbeeldend en treffend. Je bent echt talentvol als schrijfster. Maar dan zeg ik niets nieuws natuurlijk.

  Beantwoorden
 8. Heb je boek gelezen, Carlijn. Wat ontzettend mooi! Ik weet zeker dat jouw boek voor veel mensen een houvast kan zijn in hun donkere periode. Fijn!

  Beantwoorden
 9. Ik heb je boekje al een keer eerder mogen lezen en nu voor de tweede keer heb ik het weer in een keer uitgelezen. En hoe mooi om je lieve vader, moeder en zussen na 7 jaar in een nawoord een terugblik te geven op deze voor jullie zware en moeilijke tijd met wat uiteindelijk een weer gezond einde is geworden. Een boekje om trots op te zijn!

  Beantwoorden
 10. Hallo Carlijn ik lees je blog zodra deze uitkomt sinds enige jaren, heb je E-book gedownload en achter elkaar uitgelezen. Indrukwekkend en emotioneel en ik denk voor mensen die in dezelfde situatie zitten een hele grote steun.

  Beantwoorden
 11. Vanavond begonnen met lezen en in 1 ruk uitgelezen. Regelmatig met tranen in m’n ogen, want wat een ontzettend heftig verhaal! We wisten natuurlijk wel dat Tjan door een hel is gegaan, maar om het allemaal zo te lezen komt wel binnen. Ook wel kunnen lachen om de dingen die Tjan zo “eigen” maken. Die tampons in z’n neus zie ik zo voor me. Ik herken ook veel uit de periode dat mijn moeder kanker had. Ik denk dat je boek zeker tot steun zal zijn voor lotgenoten, vooral door de eerlijkheid, die artsen soms geneigd zijn achterwege te laten. Ik heb enorm veel bewondering voor jullie allemaal, hoe jullie dit als gezin door zijn gekomen!!! Liefs van ons

  Beantwoorden
 12. Hallo Carlijn,

  Wat een geweldig boek heb je geschreven. In één keer uitgelezen. Zoals iedereen als ik de reacties lees.
  Respect!
  Nog heel veel gezonde jaren voor de hele familie.

  Beantwoorden
 13. Hai Carlijn, wat een ingrijpend en afschuwelijk verhaal! Ik ben er erg door geschokt, heb het met tranen in mijn ogen gelezen… ik wist niet dat dit er allemaal bij kwam kijken. Jeetje zeg wat jullie allemaal hebben moeten doormaken. Indrukwekkend hoe jullie door deze nare tijd zijn heen gekomen. Wat mooi hoe het is geschreven en weergegeven. Ik hoop van harte dat iedereen die dit ook overkomt en dit e-book leest hier minstens zoveel aan heeft als het blog van Peter zijn proces over tongkanker voor jou is geweest. Veel liefs voor jullie allemaal!!!

  Beantwoorden
 14. Lieverd, ik heb het helemaal uit! En wat ben ik trots op je! Moest soms even slikken…je omschrijft het zo mooi! Alsof je er naast staat…En je lieve moeder die noemt m’n naam☺️ dat is zo bijzonder om te lezen! ik zat te denken om haar met een soepje te bedanken maar misschien roept dat weer nare herinneringen op ik denk nog even na hoe of wat…Maar Carlijn, ik hoop (en weet het bijna zeker) dat je met dit mooie boek mensen en naasten van mensen met kanker kunt bereiken, en dat het hun een stukje hoop geeft! Je bent een kanjer!

  Beantwoorden
 15. Lieve Carlijn, Ik had het boek in één keer uit kunnen lezen als ik geen stoorzenders had rondlopen ;-).
  Elk momentje dat ik verder kon met je boek heb ik aangegrepen.
  Zo indrukwekkend…zo heftig….zo ontzettend ontroerend.
  Net alsof ik er zelf een beetje bij ben geweest.
  Super gedaan meid en wat zijn jullie toch een prachtige familie!!!!

  Beantwoorden
 16. Lieve Carlijn en familie,

  Mij lukte het qua tijd best om het in één keer uit te lezen maar ik vond het daarvoor te aangrijpend. Ook toen heb ik mee mogen lezen en het maakte veel los. In die tijd ben ik vaak bang geweest dat het niet goed zou komen. Maar het is wonderlijk goed gekomen dwars door alle verschrikkingen heen. Wat een geweldig gezin zijn jullie met elkaar! Dat maakt alles uit! Mooie, liefdevolle, onvoorstelbaar dappere strijders! Hou van jullie allemaal, al ken ik eigenlijk alleen Carlijn! Hoop dat veel mensen steun hebben aan jouw en jullie verhaal!!! Geweldig dat je dit hebt willen doen!!!

  Beantwoorden
 17. Hoi Carlijn. Ik heb net je boekje gelezen.
  Wat heb je het weer geweldig geschreven!
  Heel duidelijk en overzichtelijk,
  Wat een ongelofelijk lang en zwaar proces heeft mijn oompie en natuurlijk ook jullie allemaal doorgemaakt.
  Gweldig om weer( ik wist het allang natuurlijk) te lezen hoe hecht jullie gezin is , ook in moeilijke tijden.
  Heel belangrijk is ook dat je goed naar voren hebt gebracht dat je als familie / kinderen heel snel moet reageren in een situatie waarbij je ziet dat het met de patiënt helemaal fout gaat. Niet schromen maar gewoon direct bellen!
  Ik hoop dat heel veel lotgenoten dit zeer aangrijpende verhaal gaan lezen en zo een handvat vinden om de juiste keuzes voor hun zelf te kunnen maken en er net zoveel kracht uit putten als jij deed bij de blog van Peter.
  Heel veel liefs aan allemaal

  Beantwoorden
 18. Dit e-book in een adem uitgelezen. Zo herkenbaar, de hel waar je als tongkankerpatiënt doorheen moet gaan. Bewondering voor de heldenmoed van Tjan Willemstijn, zijn doorzettingsvermogen en vechtlust. Stap voor stap leef je met Tjan mee en word je meegetrokken in zijn levensbedreigende ziekteproces. Dochter Carlijn beschrijft liefdevol en invoelbaar en brengt je heel dichtbij de kanker en bij de impact van wat het met haar vader als kankerpatiënt en met zijn gezin doet. Carlijn houdt je een spiegel voor. Ze geeft mij – als herstellende tongkankerpatiënt na 2 zware commando-operaties – de moed om net – als haar vader Tjan – door te gaan en het leven te vieren. Bedankt Carlijn.

  Beantwoorden
  • Lieve Inez,
   Twee weken geleden werd ik door (volgens mij) jouw nichtje benaderd of ik haar het boek toe wilden sturen als het beschikbaar was; ‘want haar tante had net als mijn papa hetzelfde ondergaan’.
   Op die manier kwam ik met je in contact en zo ontstond bij mij in sneltreinvaart het idee om jou het boekje als eerste te laten lezen.
   Als papa zijn eerste lotgenoot. Maar als mijn symbolische eerste patiënte die ik steeds in mijn hoofd heb gehad toen ik het boek schreef.
   Peter is er niet meer, Papa ging over de tong maar ook Inez, de eerste dappere overlever van tongkanker die mijn boekje heeft gelezen, vergeet ik niet meer.
   Blijf gezond en heel veel sterkte met je herstel na deze twee loodzware operaties.
   We houden vast contact. Liefs Carlijn

   Beantwoorden
 19. Lieve Carlijn,
  Je boek heb ik op één avond uitgelezen! Het is een schitterend boek. Het woord ‘schitterend’ is misschien een raar gekozen woord in dit verband, maar ik ga het uitleggen. In die periode informeerde je familieleden en vrienden middels berichten uit het dagboek. Ditmaal las ik alles achter elkaar en dat biedt toch weer andere invalshoeken erbij. De interviews van je ouders en zussen (Babette en Marloes) aan het einde van het boek, ontroerde mij als lezer. Kortom, het is een waardevol boek voor iedere lezer en in het bijzonder wanneer deze ziekte het jezelf of dierbare ’treft’. Een boek waar kracht uit geput kan worden wanneer in situaties als deze waarbij een intens beroep wordt gedaan op Veerkracht.
  En ja, jullie familieband is een parel en blijft schitteren onder welke omstandigheden dan ook. Blijf genieten van elkaar.

  Beantwoorden
 20. Ik weet er alles van mijn pa had het ook alleen die wist het meer dan zes maanden verborgen te houden voor mijn moeder en alle kinderen , als wij vroegen wat er was dan zei hij ik heb aangezichtspijn maar hij ging steeds minder eten en tenslotte vond m.n moeder hem in de woonkamer , veel te laat , binnen 2 weken overleed m.n pa.

  Beantwoorden
 21. Hallo Carlijn,
  We hebben destijds ( op afstand) met jullie meegeleefd. We wisten wel dat het ernstig en moeilijk was. Maar na het lezen van jouw boek besef je pas goed wat voor vreselijke moeilijke en pijnlijke tijd Tjan ( en zijn vier meiden) hebben moeten doormaken.
  Gelukkig hebben we hem later in goede doen kunnen ontmoeten.
  Bedankt voor je boek en het beste met jullie allen, vooral in deze Corona-tijd.
  Peter Verbrugge

  Beantwoorden
 22. Beste Carlijn,

  Om eerlijk te zijn zag ik er tegenop om jouw boekje te gaan lezen. Ik heb er een goed moment voor uitgekozen, en het in één ruk uitgelezen. Wat een indringend, moeilijk en toch ook mooi verhaal. Bedankt dat je mij jouw boekje onder de aandacht hebt gebracht. Heb wel een paar traantjes weggepinkt, want het bracht menig herinnering aan het lijden van mijn vriend Peter aan de oppervlakte. Wat fijn dat zijn blog jou steun heeft gegeven. Dat zou Peter goed doen om te weten! Zijn blog en jouw boekje zijn een goede combinatie als informatiebron voor toekomstige slachtoffers van deze wrede aandoening. Bedankt en het ga je goed!

  André Koster

  Beantwoorden
 23. Lieve Carlijn,

  Wat een mooi, openhartig en ontroerend dagboek. Wat mooi om te lezen hoe jullie als gezin om elkaar heen zijn gaan staan. Heel erg mooi.

  Dorieke

  Beantwoorden
 24. Lieve Carlijn en familie,

  Ontzettend bedankt dat jullie dit aangrijpende verhaal hebben willen delen. Bij toeval kwam ik gisteren een artikel in het AD tegen waarin verwezen werd naar dit boek. Vandaag heb ik het boek in één keer uitgelezen. Ik had er hoofdpijn van en moest echt even bijkomen. Zelf heb ik ook tongkanker gehad en vooral het deel over de bestralingen greep mij heel erg aan. Zo herkenbaar. Ik heb ook hallucinaties gehad en dat was vreselijk angstig. Je weet dat het niet echt is maar bent zo bang, dat is niet te beschrijven. Ook het laatste deel over de beleving van jou, je zussen en je moeder is heel goed omschreven. Het is duidelijk dat de patiënt zelf het anders beleefd als de mensen om hem heen. Gelukkig ken ik meer mensen die tongkanker hebben overleefd en die nu een geweldig leven hebben. Ik stuur je ook nog even een privé mail.

  Nogmaals bedankt en alle goeds voor de toekomst voor jullie allemaal.

  Beantwoorden
 25. Beste Carlijn ,
  Je boek is zo treffend, ik heb het achter elkaar uitgelezen en de overeenkomsten met mijn eigen ervaringen zijn werkelijk ontelbaar.
  Heel veel dingen komen boven en evenzoveel gedachten , veel pijn en verwarring.
  Maar ook zeker de hulp en steun van familie, mijn vrouw en kinderen .
  Door dit zo te lezen begrijp ik beter hoe zij zich gevoeld moeten hebben destijds en nog.
  Met vriendelijke groet,
  Hans

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.