connection-4811164_960_720

‘….Bijna iedereen krijgt het….’

“Seksueel overdraagbaar?” Ze kijkt haar man geschokt aan. Maar haar man kijkt net zo geschokt terug.

“Wat bedoelt u daarmee dokter?” Vraagt ze nerveus.

“U heeft tongkanker. De kanker die u heeft is HPV gerelateerd. U kent HPV waarschijnlijk als het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Kinderen worden daar momenteel tegen gevaccineerd om te voorkomen dat zij dit virus ooit oplopen. Dit HPV virus, wat seksueel overdraagbaar is zoals wij dat noemen, kan na verloop van tijd kanker veroorzaken. Kanker aan de baarmoederhals door HPV kennen de meeste mensen wel maar het kan ook voor keelkanker, penis kanker of in uw geval voor tong kanker zorgen.”

“Maar, bedoelt u dat ik het via sex heb opgelopen? Mijn man en ik zijn al twintig jaar getrouwd! We hebben nooit gevreeën met een ander. Toch….schat…?”

Weer kijkt ze haar man aan, deze keer niet geschokt maar vooral angstig. Onzeker. Hij pakt haar hand.

“Nee lieverd. Natuurlijk niet.” Sust hij haar liefdevol.

“Helaas wordt HPV kanker in de media vaak geassocieerd met een SOA. Alsof je tientallen bedpartners moet hebben gehad om vervolgens kanker te krijgen.” Gaat de arts rustig verder.

“Maar dat is niet waar! We zien vaak mensen zoals u in de spreekkamer: Al jaren getrouwd, geen wisselende contacten. Nooit gerookt en altijd gezond geleefd. Ook die groep kan HPV gerelateerde kanker krijgen. Bijna iedereen die niet gevaccineerd is krijgt HPV in zijn leven, zie het als een soort waterpokken virus, het ene lichaam ruimt het virus keurig netjes op en bij de ander blijft het virus zonder klachten in het lichaam. Dat kan uiteindelijk, ook pas na jaren, kanker worden. Zoals ik al zei krijgt bijna iedereen ooit HPV, het virus zelf geeft geen klachten. Je kan het krijgen via seksueel contact maar bijvoorbeeld ook via pijpen, beffen, zoenen of huid op huid contact. Het is overdraagbaar als een virus zoals we zoveel virussen in ons leven oplopen.”

“Oké dokter, dat stelt ons wel een beetje gerust.” Snikt ze terwijl de tranen over haar wangen biggelen. Zijn hand op haar knie. Stoelen dicht bij elkaar.

“We gaan verschillende onderzoeken inplannen en daarna een behandelplan voor u opstellen. En mevrouw…U bent niet de enige. Bij Patiëntenvereniging Hoofd-Hals kanker zijn er velen zoals u. Misschien kunt u daar eens een kijkje nemen.”

Daar gaan ze. Door de ziekenhuisgang. Een wolk vol onzekerheden boven hun hoofd maar hun handen innig verstrengeld….

X Carlijn

Kijk voor meer informatie op de website van Patiëntenvereniging Hoofd-Hals kanker www.pvhh.nl

Ben jij een naaste of zelf geraakt door Hoofd-Hals kanker, neem eens een kijkje op de Hoofd-Hals Facebookgroep.

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.