feet-684682_960_720

Te oud voor sex!

Languit op de bank. Dekentje over mij heen. Ik lig er klaar voor. Het prachtige Belgische tv programma van BNN ‘Down the road’ begint bijna. Vijf jongvolwassenen met het Syndroom van Down op reis in Thailand. Presentator Dieter Coppens begrijpt, begeleidt en praat met hen op ontwapende, verrassende, respectvolle en humoristische wijze.

“Zoentjes geven is oké.” Zegt Ellen, een van de deelneemsters. “Maar sex, dat doe ik niet. Daar ben ik nog veel te jong voor. Ik ben nu zevenentwintig maar als ik vierenvijftig ben dan doe ik misschien wel sex. Nu ben ik echt nog veel te jong voor sex!”

Ik smelt. Haar lieve oogopslag en overtuiging is zo puur.

De volgende dag rijd ik naar mijn client Koen. Hij is dertig jaar oud en worstelt wat met zijn relatie. Niet doordat hij een verstandelijke beperking heeft maar omdat relaties voor iedereen ingewikkeld zijn: Geven en nemen. Concessies doen. Empathie tonen. Compromissen sluiten. Voor een normaal begaafde is dit al moeilijk, laat staan als je het verstandelijk vermogen van een 7 jarige hebt maar wel de volwassen behoefte aan een gelijkwaardige relatie.

We praten over het leven. De keuzes en verantwoordelijkheid die hij heeft naar zichzelf, zijn werk en naar zijn relatie.

“Het is ook niet meer zoals in het begin zeg maar…” Hij valt stil. “Ook niet met sex enzo…”

“De een wilt misschien wat vaker vrijen dan de ander.” Zeg ik voorzichtig. “Probeer daar samen over te praten, dan weet je wat zij wil en hoe zij zich daar bij voelt. Lukt dat of is dat moeilijk?”

Hij slaakt een diepe zucht. Laat een stilte vallen.

In zijn stilte houd ik ook mijn adem in. Ik vrees dat hij zichzelf teveel laat leiden door zijn lust. Dat hij het moeilijk vindt haar grenzen te respecteren. Ik hoop zo dat haar ‘nee’ door hem geaccepteerd wordt.

Maar dan, zoals vaker gebeurt, verrast hij mij compleet.

“Weetje, ik ben nu 30. Het is wel klaar met de sex. Ik ben er te oud voor. Ik ben ook geen 18 meer. Als je een volwassen man van 30 bent doe je dat niet meer, dan ben je te oud voor sex.”

Ik sta perplex en grinnik inwendig. Gister zei de zevenentwintig jarige Ellen nog dat ze veel te jong is voor sex en vandaag zegt de dertig jarige Koen dat hij daar toch echt te oud voor is.

Beiden verstandelijk beperkt maar zo verschillend als het gaat om sex.

Net als jij en ik.

Daar heeft een verstandelijke beperking helemaal niets mee te maken!

X Carlijn

Mentor van Koen, Suus en Mia voor Mentorschap Haag en Rijn.

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

2 gedachten over “Te oud voor sex!”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.