20230110_115805

Superstom

“Ze krijgen geloof ik 90 cent per week.”

“Voor wat…?” Vraag ik verbaasd.

“Voor de materialen die we nodig hebben om dagbesteding aan te kunnen bieden.”

Mijn mond valt letterlijk open van verbazing.

“Negentig cent per persoon? Per week? Om materialen van aan te schaffen zodat de mensen met een beperking goede dagbesteding op maat kunnen krijgen? Het is toch verdomme geen knutselclub!” Kan ik niet nalaten om te zeggen.

“Wij als begeleiding vinden dat ook vreselijk.” Zegt Natascha rustig. “Maar gelukkig hebben we een creatief team. We struinen in onze vrije tijd langs kringloopwinkels voor gratis servies wat we kunnen beschilderen, of we maken zoals nu kaarsen van overgebleven kaarsvet en verkopen die aan personeel zodat we op die manier weer geld verdienen om nieuwe materialen van te kunnen kopen.”

“Maar dagbesteding is toch meer dan dat? Dat is om de cliënten een zinvolle taak te geven. Een goed dagritme zonder verveling. Om hun hersenen ondanks de beperking uit te blijven dagen daar waar het kan.”

Het maakt mij boos. Ik kan mijn verbazing niet verhullen terwijl ik hier met mijn cliënt Suus bezig ben met het maken van kaarsen.

“Echt super stom, het maakt mij verdrietig!” Zeg ik met zachtere stem. “Dat Suus en haar mede bewoners zo’n laag budget hebben voor dagbesteding vind ik schrijnend.”

“Tja, het is wat het is. We maken er het beste van…” Zegt Natascha kalm.

“Het is niet oké. Ik ga er wat aan doen!” Zeg ik strijdlustig.

“Wat wil je doen dan?” Vraagt ze nieuwsgierig.

” Wacht maar af….” Zeg ik

Ik schuif Suus haar stoel resoluut dichterbij. Ook haar mede bewoner Alin duw ik mijn kant op.

“Meiden. Effe lachen. We gaan leuren!”

Ze kijken met een voorzichtige glimlach naar de camera, snappen niet waar ik mee bezig ben.

Maar, bij deze: Ik leur.

Bij mijn familie, vrienden, kennissen en bij jou.

Voor creatieve materialen, donaties of wat dan ook. Heb jij een winkel en spullen over waar deze cliënten wat mee kunnen? Ben jij ondernemer en wil je ‘mijn groep’ graag een financieel steuntje voor het nieuwe jaar geven zodat ze materialen op maat kunnen kopen voor een zinvolle dagbesteding? Het is zó nodig!

Schrijf mij. Bel mij. Mail mij. Reageer!

Want hoe het nu gaat vind ik gewoon Super Stom. Jij toch ook?

X Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

1 gedachte over “Superstom”

 1. Ha Carlijn,
  11 januari geplaatst, nu pas gelezen…
  Wat een schrijnende eye-opener zet je hier neer!
  Spulletjes aandragen is voor mij een beetje te lastig.
  Hoe kan ik een bedragje op de bestemde plaats krijgen?
  Want ik heb veel waardering voor ieder die dagelijks creatief ‘ roeit met deze riemen’!
  En voor jouw ACTION!
  Addy Camper

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.