IMG-20210515-WA0010

Trager….

‘Wat nu?’ Mijmer ik. Ik staar voor mij uit. Een kop warme thee in mijn handen. Half zittend en wiebelend op mijn stoel. Mijn benen net zo onrustig als mijn gedachten.

Sinds enkele maanden loopt mijn lijf weer te kloten. Pijn. Ongemak. Een zeurende zenuw in mijn bekken die niet te negeren of te stoppen is. Ik probeerde door te gaan zoals voorheen. Het bezoeken van mijn verstandelijk beperkte cliënten. Het beheren van de online groepen voor mensen met Hoofd Hals kanker en de zorgtaken rondom eigen huis en haard.

Vandaag is mijn veerkracht even op.

Tranen prikken. Ze willen eruit. Mijn telefoon ligt nog voor mij. De arts belde zojuist om de geplande ingreep van de zoveelste zenuwblokkade door te spreken. Deze keer op een zenuw met nèt iets meer risico, meer angst en ongemak dan de vorige keren. De vorige blokkades zorgden namelijk voor meer pijn waardoor zitten bijna onmogelijk is geworden.

Doen of niet doen?

Durf ik het aan? Mijn kwaliteit van leven die ik na alle vorige operaties heb opgebouwd kostte mij veel. Verlies van baan en kinderwens. Verlies van een leven vol onbezorgde dromen en zorgeloosheid in goede gezondheid werd verruild voor een voortdurende dreigende kwetsbaarheid in mijn bestaan maar het lukte mij weer op te krabbelen. Een nieuwe job, nieuwe kansen, nieuwe liefde en een nieuwe focus. Mijn actieve sporten werden passiever. Fietstochten door de bergen werden wandelingen. Mijn leven werd letterlijk trager maar zeker niet minder mooi. Juist de traagheid gaf charme en inzichten.

Durf ik dat alles op het spel te zetten met het risico op nòg een achteruitgang en nog meer pijn? Mijn leven van nu is mij zo dierbaar, ik kàn wel omgaan met achteruitgang maar ik wìl het risico niet meer nemen. Dan maar, met de huidige klachten, wat trager leven.

Ik neig dus naar nee.

Geen ingreep. Geen gesodemieter meer aan mijn lijf. Niet nog meer pech of complicaties. Dealen met de situatie van nu en mij daar bij neerleggen is ook een keus. Mijn pijn omarmen. Aanvaarden dat dit het is en van daaruit per dag leven of desnoods per uur.

En zo mijmer ik verder.

De thee in mijn handen is inmiddels koud. Ik ben gaan staan, zitten lukt niet meer. De klok tikt richting het einde van het jaar. Ik heb geen goede voornemens of uitdagingen voor het nieuwe jaar. Ik wil enkel een beslissing maken waar ik achter sta….

Daarom wens ik mijzelf en jullie allemaal een mooi (en desnoods ‘wat trager’) 2023 in zo goed mogelijke gezondheid!

Liefs Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Recente reacties

18 gedachten over “Trager….”

  • Hoi Angelique, wat lief dat je reageert en al direct nadat ik mijn blogje geschreven heb en hem nog niet eens verspreid heb via de socials. Dank voor je steun en fijne feestdagen gewenst. x Carlijn

   Beantwoorden
 1. Carlijn ik vind je een kanjer.
  Pijn is zo erg!!!
  En je klaagt nooit.
  Ik hoop dat je er uit komt.
  Sterkte met de keus die je moet gaan maken.
  Ik hou van jou.

  Beantwoorden
 2. Sterkte meid, wat voor beslissing je ook neemt, doe het met hart en verstand!
  Je kan niet in de toekomst kijken, het is hier en nu.

  Liefs vanuit Zoetermeer
  Door&Ben

  Beantwoorden
 3. Lieve Carlijn,

  Wat vind ik jou een sterke vrouw! Ondanks jouw eigen pijn en ongemakken altijd klaarstaan voor een ander, meeleven met je naasten.
  Hoe moeilijk moet deze keuze zijn.
  Ik wens je wijsheid en kracht om tot een goed besluit te komen.

  Dikke knuffel van je muziekbuurvrouw. X

  Beantwoorden
 4. Jeetje dat is moeilijk terwijl je altijd zo positief bent ik hoop wat je besluit dat je daarmee vrede hebt en wens je eens wat minder pijn jaar toe ❤ van sandra

  Beantwoorden
 5. Lieve Carlijn,

  Ik wens je een leven zonder pijn, ik wens je alle gezondheid en de kracht om een goede beslissing te nemen…

  Ondanks alles; fijne dagen, misschien kunnen we samen eens kletsen… kijk maar of je hierop zit te wachten…

  Liefs Christel

  Beantwoorden
 6. Pfff wat heftig! Ook net voor de feestdagen, je hoofd zal wel omlopen want waar doe je nou goed aan!? Ik wens je zo vreselijk veel sterkte met beslissen, hoop dat je toch wat vd feestdagen kunt genieten en wens voor jou een goede afloop in dit verhaal. Ik duim voor je ❤️

  Beantwoorden
 7. Pijn vreet aan je en kun je soms niet meer negeren. Ik wens je sterkte met wat je ook beslist maar jou kennende kom je daar wel uit. Fijne Kerstdagen en een Gelukkig trager 2023 wijze vrouw.

  Beantwoorden
 8. Lieve Carlijn, wat een mooie en pittige blog weer van je. Wat ontzettend klote dat je zoveel pijn hebt. En nog altijd stralend. Wat een bewondering heb ik voor jou. Sterkte mooie vrouw, veel kracht en bovenal veel liefde om je heen. Knuffel, Sandra.

  Beantwoorden
 9. Heel veel sterkte Carlijn!
  Ik zie je blogs en verhalen regelmatig voorbijkomen op de socials.
  Knap hoor hoe je andere helpt!
  Ik hoop dat je opknapt en weer de energie kan vinden die je eerder had.

  Groetjes, Alain Noordermeer [je oude buurjongen]

  Beantwoorden
  • Dag Alain, Wat ontzettend attent en leuk om van je te horen via deze weg! Dat is toch al gauw zo’n dertig jaar geleden, al weet ik via mijn ouders dat we ooit dicht bij elkaar hebben gewoond (Forellendaal). Ik hoop dat het goed met je gaat. De beste wensen voor 2023 en ik speel al een tijdje met de gedachte een buurt-reunie te organiseren. Wie weet vind je het dan ook leuk om te komen met de ‘jongeren’ van vroeger. Groetjes Carlijn

   Beantwoorden
 10. Carlijn, hier Ruud. Ik vind het moeilijk om de juiste reactie te geven, maar doe toch een poging….
  Als de super positieve vrouw die ík ken, weet ik dat jij je hier ook weer door heen zal slaan en dat je altijd van het leven zal genieten. Je bent een kanjer en ik hoop dat we je snel weer een keer zien!!!

  RuuddB xx

  Beantwoorden
  • Hoi lieve Ruud, juist hier van jou een reactie te ontvangen doet mij veel. Je bent een man van weinig woorden en hebt een hekel aan ziekenhuizen en medisch gedoe (haha) dus ik waardeer het enorm dat je de moeite neemt om te reageren. Dankjewel en we gaan er alles aan doen om elkaar komend jaar weer te zien. En…ik sluit uiteraard niet af voordat ik jou heb gefeliciteerd Opa Ruud, Veel geluk voor jou en Oma Sandra met jullie mooie kleindochter Zoë.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.