autobloem

Vilosa

“Ik heb mijn wagen volgeladen…” We zingen uit volle borst. Rijden het Westland uit, passeren Amsterdam en rijden richting Enkhuizen.

We zijn jolig en ontspannen want we gaan een dagje op stap. Ik als vrijwilliger en mama als naaste. We gaan zeilen met een prachtige oude zeilboot vanuit Enkhuizen en mijn kleine autootje zit bomvol plantjes. Niet voor mijzelf maar voor vijftig mensen met Hoofd-Hals kanker. Ik heb een dagje uit georganiseerd voor de patiëntenvereniging waar ik als vrijwilliger werk.

Enkele maanden geleden benaderde ik Vaarkracht ( www.vaarkracht.nl ) en vroeg hen naar de mogelijkheden om deze mensen en hun naaste, hard geraakt door kanker, een onvergetelijke dag te bezorgen. Dat is hun missie dus daar werkten zij maar wat graag aan mee. Catering werd geregeld. Vrijwilligers van Vaarkracht stonden paraat. Een speciaal menu voor mensen met slikproblemen of een halve tong werd samengesteld. De aanmeldingen van mensen geraakt door Hoofd-Hals kanker en hun naaste stroomden de afgelopen weken binnen.

Terwijl er (terecht) veel aandacht naar borstkanker, longkanker of darmkanker gaat is Hoofd-Hals kanker vaak een vergeten groep.

“Wat heeft je vader?” Vroegen mensen vaak verbijsterd. “Tongkanker? Nooit van gehoord!”

“Gewoon een klein plekje op zijn tong ofzo?”

“Nee, zijn halve tong is geamputeerd en ze hebben van de pezen en spieren van zijn arm een nieuwe tong gemaakt. En daarna volle bak bestralingen er overheen waardoor diezelfde tong en zijn gehele mond zwart verbrandde.”

Pas als ik dat vertel zijn mensen alert en checken hopelijk wat vaker hun eigen tong, mond, keel of neus op verdachte plekjes of klachten.

Mijn vaders ziekte bracht mij twee jaar geleden als vrijwilliger bij deze patiëntenvereniging en inmiddels ben ik er met hart en ziel aan verbonden. Ik gun al deze mensen een onbezorgde dag voor zover dat mogelijk is. En dan hoop ik dat ze vervolgens nog lang kunnen nagenieten van het vredig dobberen op de wateren van het IJsselmeer.

Zo ontstond het idee om hen aan het einde van de dag iets mee te geven ter herinnering. Een bloemetje, een kaarsje of een plant. Gewoon een klein gebaar. Ik postte nog niet zo lang geleden een oproep op Facebook en kwekerij Vilosa uit ’s Gravenzande reageerde direct.

‘Ik sponsor dit goede doel graag. Kom maar halen hoor. Er staan vijftig planten voor je klaar!’ schreef Rick van Luijk van Vilosa.

Vandaag is de grote dag. Ik rijd op de A4. Zingend met mijn moeder. ‘Ik heb mijn wagen vol geladen’. Vol met lieve gebaren, betrokkenheid, sponsoring en prachtige planten! Deze dag kan niet meer stuk!

Dank aan Vilosa kwekerij!

X Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Recente reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.