man-4132755_1280

‘Ga maar weer’

“Ik hou niet van kinderen.” Zegt hij als een feit.

“Maar Koen. Je werkt op een kinderboerderij.” Zeg ik door de telefoon.

“Ja, omdat ik van dieren houdt. Maar niet van kinderen.”

Toch besluit ik de volgende dag met mijn bonuszoontje bij hem op het werk langs te gaan. Ik vroeg Koen of hij hem een rondleiding wilde geven maar kreeg bovenstaand antwoord.

“Hoi Koen. Dit is Jack.”

Koen geeft hem keurig een hand.

“Ga je mee hooien vriend? Kijk, dit is mijn mestschep. Nee! Afblijven! Die is van mij!” Roept hij luid als Jack zijn schep wil pakken.

Ik geef Jack een knipoog. Ook al is hij pas acht jaar oud, we hebben het thuis regelmatig over de verstandelijke beperking van Koen dus hij weet dat Koen er normaal uit ziet, groot en sterk is maar eigenlijk reageert als een kleuter.

“Wat heb je stoer werk Koen. Wat vind je het leukste om te doen?” Vraagt mijn kleine schat geïnteresseerd.

“Ik vind de ezels leuk. En de geiten. Maar ook Bea de koe verzorg ik graag.”

“Dan ben je wel heel belangrijk zeg!”

Ik grinnik inwendig. Jack weet van mijn verhalen dat Koen graag gezien wil worden. Wat knap van mijn kanjer dat hij dit complimentje hier weet toe te passen.

“Ja. Voor de dieren ben ik hier wel belangrijk maar ik hou niet van kinderen. Dus Carlijn. Gaan wij nu even samen praten en koffie drinken?”

Ik kijk hem verbaasd aan.

“Ik heb je gister laten weten dat we vandaag geen gesprek zouden hebben omdat ik Jack de kinderboerderij wilde laten zien.”

“Dus…” Hij laat een theatrale pauze vallen. “Dus, je komt niet voor mij?” Hij kijkt mij ontzet aan.

“Tuurlijk. Ook. Maar ik kom geen koffie met jou alleen drinken Dat doen we vandaag met zijn drietjes.”

“Wat heb ik nou aan zo’n mentor!?” Vraagt hij verbolgen. “Ga dan maar weer! Ik hou niet van kinderen!” Hij stampt weg. Mij verbouwereerd achterlatend.

Plotseling voel ik een klein kinderhandje in mijn hand.

“Laat hem maar even Carlijn, hij is eigenlijk pas vier. Hij wil jou voor zichzelf. Dat is hij gewend. Dat had ik vroeger ook.”

Ik kijk opzij in de wijze oogopslag van mijn achtjarige. Adem diep in en besef hoe lastig de wereld voor Koen is als het even anders loopt dan hij gewend is. Ook al was dit bezoek geen succes, vandaag heb ik Koen door de ogen van Jack gezien; Koen kan bij hem zijn wie hij is en dat is oké voor Jack: Een inzichtelijk leerzaam kadootje voor ons alledrie!

x Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

1 gedachte over “‘Ga maar weer’”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.