240621dh afscheidsdienst 61[38291]

Afscheid

“Het laatste wat ik wil is als een opdringerige fotograaf overkomen.”

“Maar dat doe je toch helemaal niet? Juist jíj beweegt je bijna onzichtbaar voort bij een uitvaart. De rust en bescheidenheid zelve.”

Ik zet een mok met dampende koffie voor hem neer. Neem plaats aan de eettafel en kijk hem aan.

“Een uitvaart doet natuurlijk ook iets met mij.” Zegt hij vertwijfeld. “Niemand gaat met een Jippiejee gevoel naar een begrafenis. Tuurlijk sta ik daar met een professionele houding maar het komt natuurlijk wél bij mij binnen.”

“Dat begrijp ik. Maar ik zie vooral wat je werk betekent voor de nabestaanden. Je foto’s zijn zó treffend. Zó troostend, subtiel en integer. Pijnlijke rouw maar altijd met een hoop liefde in beeld gebracht. Ik weet dat jouw foto’s heel veel betekenen voor mensen die hun dierbaren zijn verloren.”

“Tja. Monique zei laatst nog dat ze het zo erg vond dat ze geen foto’s had van Henk zijn uitvaart. En Teun kan zich amper nog iets herinneren van de begrafenis van zijn dochter. Ook hij had graag foto’s en een album gehad. Al was het maar voor later, als de kinderen groter zijn. Maar niemand had er aan gedacht.”

“Dat bedoel ik. Naast alle mooie momenten die je in het leven van mensen hebt vastgelegd; huwelijken, geboortes, feestjes en jubilea, is dit zo’n mooie toevoeging. Mensen vergeten vaak foto’s te maken van een uitvaart of vinden het gênant of ongepast om met een camera rond te lopen. Voor een professionele fotograaf is dat anders.”

Hij drinkt zijn mok leeg, pakt zijn spullen. Trekt zijn jas aan, zwiept zijn zware cameratas op zijn rug, geeft een kus en vertrekt naar het crematorium.

Nog altijd fotografeert hij liever de hoogtepunten van het leven maar zijn subtiele, intieme beelden laten inmiddels bij vele nabestaanden een onuitwisbare herinnering achter: Beelden om het afscheid niet te vergeten…..

Carlijn

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden, stuurt u dan gerust een mail naar vasb@guvreelfpuhg.ay of bel Thierry op: 06-12595385

Foto: Thierry Schut Fotografie

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.