person-840748_960_720

Poepgaatje

“Toen heeft de dokter een nieuw poepgaatje op mijn buik gemaakt.”

De hele klas barst in lachen uit.

“Op je buik?” Roept een 7 jarig wijsneusje verbaasd “Moet je dan met je buik op de wc bril gaan liggen als je poept?”

Ik leg uit dat er over mijn stoma een zakje wordt geplakt. Dat ik dat zakje iedere dag verwissel en dat het zakje aan de onderkant met klittenband dicht zit en ik het zakje in de wc kan legen.

“Stink jij altijd naar poep?” Vraagt een vrolijk meisje met twee blonde staartjes bovenop haar hoofd.

“Nee hoor. Gelukkig niet want mijn zakjes zitten heel goed dicht. Maar vroeger was dat anders. Toen jullie opa’s en oma’s zo oud waren als jullie bestonden deze zakjes nog niet. De kindjes met een stoma moesten toen met een ijzeren bakje aan hun buik rondlopen en die kinderen stonken wel! Ze moesten altijd achterin de klas zitten en mochten nooit meedoen met gym of een kinderfeestje.”

Met open mondjes kijken ze mij aan. Ze kunnen zich voorstellen hoe érg dat is! Een vinger gaat voorzichtig omhoog.

“Jij hebt een vraag. Wat leuk. Wat wil je weten?”

“Nou…” Het jongetje kijkt verlegen omlaag en frunnikt met zijn handen aan de touwtjes van zijn trui.

“Ehh. Je zei dat de dokter je poepgaatje heeft weggehaald….”

De hele klas barst weer in lachen uit. Het woord poepgaatje heeft automatisch dit effect. Hij kijkt nog moeilijker.

“Dat klopt. Wat wilde je daar over vragen? Je mag alles vragen wat je wilt want ik vind niets gek of raar.”

“Nou. Eeehh. Toen de dokter jouw poepgaatje had weggehaald. Waar heeft de dokter je poepgaatje toen gelaten?” Zijn grote blauwe ogen kijken mij verwachtingsvol aan. Er verschijnt een kleine glimlach op mijn gezicht want ik zie in gedachten mijn poepgaatje in de prullenbak van de chirurg liggen. Tussen zijn boterhamkorstjes en snoeppapiertjes.

“Wat een goede vraag van jou! Daar heb ik nog nooit over nagedacht. Wat denken jullie; waar heeft de dokter mijn poepgaatje gelaten?”

De klas barst uit in een hoop rumoer. Aan alle tafeltjes wordt druk gespeculeerd. Ik loop door de klas en hoor de meest uiteenlopende antwoorden: Van ‘bij iemand anders op zijn billen genaaid.” (Ik moet er niet aan denken!) tot, ‘misschien is het poepgaatje wel verbrand net als mijn oma.” (Ik hoop dat ze gecremeerd bedoelt?)

Ik neem weer plaats voor in de klas en roep tot stilte.

“Dankjewel dat ik hier een Stoma-les mocht komen geven! Als je vanavond met je papa of mama aan tafel zit vertel dan dat er vandaag een mevrouw in de klas kwam die poept uit haar buik en vraag dan of ze weten hoe dat heet.”

“Ja! Dan vertel ik dat we vandaag een Stoma-Juf hadden!” Zegt een meisje blij en glunderend van trots. En daar sluit ik mij bij aan. Nét zo vrolijk en nét zo trots!

X Carlijn

Delen= Tof! Ben jij juf of meester bij mij in de buurt (Westland) en lijkt een Stoma-Lesje met poep&pies-humor jou ook leuk in jouw klas (groep 3/4/5)? Stuur dan gerust even een berichtje (pneyvwa@vayriraqrayvwir.oybt) of tag een docent uit je omgeving!

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

1 gedachte over “Poepgaatje”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.