man-4132755_1280

Sloot

“Ik heb nu echt veel minder pijn maarja….misschien is het niet helemaal goed gegaan.” 

“Wat bedoel je Koen?” 

“Nou ik had zo’n pijn in mijn nek. En toen zei mijn broer: ’Dan moet je even naar een masseur.’ Dus dat heb ik gedaan.” 

“Oke en toen…?” Ik houd mijn adem in. Bij Koen weet je het nooit. Ondanks zijn verstandelijke beperking regelt hij heel veel zelf maar juist daar gaat het soms mis en overschat hij zichzelf.  

“Toen ik wegging moest ik opeens €75 betalen.” 

“Dat is best veel geld. Waar ben je dan geweest?” 

“Weet ik niet precies. In Rotterdam in een straatje. De Thaise Lagoon ofzo?” 

Ik adem langzaam uit.  Bedenk mij hoe ik dit als zijn mentor aan ga pakken.  

“Als je pijn in je nek hebt kan je inderdaad naar een masseur. Dat heet een fysiotherapeut. Die heeft daarvoor geleerd. Net als een arts. Hij kan je masseren en oefeningen mee geven en als het goed is gaan je klachten dan weg. Dit hoef je niet zelf te betalen want daar ben je voor verzekerd bij de zorgverzekeraar.” 

“Nee hoor. Ik moest het echt zelf betalen. Gelukkig had ik mijn pinpas voor mijn wekelijkse boodschappen maar die is nu leeg.” 

“Jij was bij een Thaise masseuse. Niet bij een fysiotherapeute.” 

“Ooh. Oké. Maar het was wel nodig. Ik werk zo hard bij de timmerwerf. Alles zat vast.” 

Ik bel naar zijn bewindvoerder. Geef toestemming voor de financiële transactie.  

Mijn hart gaat uit naar Koen. De wereld is zo groot voor hem. Hoe graag hij alles ook zelf wil en kan regelen, de hobbels van het leven zijn hem soms te hoog en de ravijnen te diep. De spreekwoordelijke zeven sloten zijn er bij hem wel tien.  

Ik zou hem willen behoeden voor alles maar ik kan en doe het niet. Laat hem zijn eigen fouten maken. En juist door dat vertrouwen worden het steeds minder sloten. Hij voelt dat ik hem de ruimte geef. Dat ik hem niet veroordeel op die kleine slootjes waarin hij onderuitgaat. Ik bagatelliseer zijn foutjes, leg uit hoe hij het misschien de volgende keer kan doen en geef hem altijd weer een nieuwe kans.

Ook als dat betekent dat hij zoals vandaag bij een Thaise dame belandt die hij eigenlijk niet kan betalen.  

Carlijn

#Mentor #Verstandelijkebeperking www.mentorschaphaagenrijn.nl

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Recente reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.