macro-1271771_1280

Vrijende lieveheersbeestjes

“Wat doen die? Maken ze elkaar dood?”

Ze kijken met grote ogen naar de vuilnisbak op het strand. Zij aan zij. Zes jaar oud.

“Nee lieverds. Dat zijn lieveheersbeestjes die verliefd zijn.”

De prullenbak zit vol met honderden lieveheersbeestjes. Het ijzer van de bak is in het vroege voorjaar lekker warm. Blijkbaar de ideale plek voor de voortplanting.

“Verliefd?” Zegt mijn jongste nichtje. “Maar hij zit bovenop de ander!”

“Ja, ze zijn aan het paren. Ze maken baby lieveheersbeestjes.”

“Hier? Op de prullenbak?” Met grote ogen van ontzag, walging en nieuwsgierigheid drukt ze haar neus bijna in het lieveheersbeestje.

“Hoe gaat dat dan?”

“Ik weet het. Ik weet het. “ Zegt het zoontje van mijn vriend. “Net als de apen in Apenheul. Die ging ook op de ander zitten.”

“Ja.” Zeg ik twijfelachtig. “Dan gaat het zaadje van de papa naar het eitje van de mama. En als die samen komen komt er een baby.”

“Door je navel toch?” Zegt mijn nichtje.

“Nee joh, door het babygaatje.”

“Eehhm…Dat klopt.” Zeg ik traag om wat tijd te rekken. Ik kijk mijn zus en vriend aan voor goedkeuring. Ze knikken en gniffelen alsof ze zeggen: “Succes er mee tante Carlijn.”

Inderdaad. Daar gaan we.

“Zaadjes zitten in de piemel van het lieveheersbeestje en het eitje bij de mama in haar buik. De zaadjes van de papa gaan via het babygaatje van de mama naar het eitje in haar buik.”

“Doen alle dieren dat zo?” Vraagt mijn nichtje rustig en geïnteresseerd.

“Ja en mensen ook. Dan noem je dat vrijen. Maar dat doe je alleen als je elkaar heel lief vindt en als je verliefd bent en het allebei wilt.”

“En als je getrouwd bent net als mijn mama en papa.” Zegt mijn nichtje.

“Maar jij bent niet getrouwd met papa.” Zegt het zoontje van mijn vriend. Ik voel een zeer ongemakkelijke vraag aankomen en wil mij snel omdraaien.

“Ik ga dat echt noooooooit doen.” Zegt mijn nichtje snel en resoluut.

“Ik ook noooooit.” Zegt de zoon van mijn vriend.

En dan, alsof ik zojuist niet het moeilijkste gesprek heb gevoerd gaat hun spel weer verder. Alle vrijende lieveheersbeestjes worden van de prullenbak gehaald en op mijn nichtjes hoofd gezet. Welgeteld 36. Ze moest eens weten wat voor parenclub er nu op haar brein zit. Maar die les mag nog een jaar of vijftien wachten 😉

X Carlijn

(Zomer 2020)

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.