girl-4260884_1280

Fantasie

“Heb jij Jezus wel eens gezien?”

Ze neemt een hapje van haar broodje knakworst.

“Nee.“ Zeg ik, verrast door haar vraag maar dat laat ik niet merken.

“Heeft iemand die jij kent Jezus wel eens gezien?”

Ik denk snel na. Hoe moet ik hier opvoedkundig correct op antwoorden. “Eigenlijk weet ik niet zoveel over Jezus lieverd. Ik heb dat nooit geleerd op school zoals jij.”

“Maar als niemand Jezus ooit heeft gezien….” Ze propt haar mond vol. De ketchup druipt over haar kin. “Hoe weten de mensen dan hoe hij er uit ziet?”

“Door heel oude boeken en bijbels. Vroeger zijn er tekeningen gemaakt van Jezus en die zijn bewaard gebleven.”

“Is Jezus net zo oud als Sinterklaas?”

Weer brengt ze mij van mijn á propos.

“Nee, Jezus is veel ouder.”

“Misschien brengt Sinterklaas wel kadootjes bij Jezus. Dan heeft hij hem wel eens in het echt gezien.” Ze kijkt overtuigd. Alsof haar zojuist gekozen theorie de waarheid is.

De weken tussen Sinterklaas en Kerst. Verwarrend voor haar maar dit jaar eigenlijk voor ons allemaal. Wanneer tuigen we de boom op? Wat gaat er, nu de financiële situatie zo onzeker is in de zak en is er wat geld over voor een kleinigheidje onder de boom? Kunnen we met de jaarwisseling naar familie of zitten we thuis wegens Corona beperkingen?

“Maar ik denk het niet hoor Carlijn.”

Ik schrik op uit mijn gedachten. “Wat denk je niet, lieverd?”

“Ik denk niet dat Sinterklaas bij Jezus komt.”

“Waarom niet?”

“Nou. Dan zou Jezus heus wel een smartphone vragen aan Sinterklaas zodat hij kan bellen en appen met ons op aarde. Dan zou hij ook een fotootje kunnen sturen zodat we weten hoe hij er echt uit ziet. Trouwens, wat denk jij? Kent Sinterklaas de Kerstman?”

Zwijgend kijk ik haar aan. Wat gaat er toch allemaal in haar om? Hoe vormen al die december figuren zich in haar brein? Haar fantasie is zo onschuldig mooi dat ik er eigenlijk wel in mee wil gaan. Of moet ik haar corrigeren en wijzen op de serieuze geschiedenis van het geloof?

Ik laat het zo. Haar leven nog vol fantasie, wat is het een prachtige gedachte. Dat de Kerstman, Allah, Sint en Jezus dit Corona jaar met een gezamenlijk diner afsluiten. Uiteraard op 1,5 meter afstand.

X Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Recente reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.