people-3111506_1280

Overvolle hoofd

Daar zit je weer. Op je kamer met je Ipad op schoot. Voor de duizendste keer hetzelfde buitenlandse liedje aan. Een liedje dat ik niet kan verstaan maar inmiddels mee kan zingen.

“Hé Suus, is die leuke zanger weer bij je op bezoek?” Ik lach. Jij ook. Ik kom binnen, neem plaats op je bed.

“Zanger, mooie man!” Zeg je met een stralende lach.

“Ja mooie man, vind ik ook Suus!”

“Als ik hem zie, ik echt zo zenuwachtig!” Je grinnikt. Als een verliefd verlegen meisje.

Ik zet thee voor je. Je nipt er voorzichtig aan. Blijft kijken naar je zanger. Met fonkelende ogen.

Voor de zoveelste keer overvalt jouw eenzaamheid mij. Je wereld zo klein. Je woongroep. Je begeleiders. En ik. Meer mensen heb je op dit moment niet in je leven. Je mist je familie. Ver weg in een ander land. Ik behartig je belangen als mentor. Kom op voor wat jij wilt maar soms weet ik ook niet wat je wilt omdat je het zelf niet weet.

Woon je hier met plezier? Wil je nieuwe kleren? Mis je de dagbesteding? Waar heb je behoefte aan?

Honderden vragen kan ik je stellen maar meestal is je antwoord: “Ik weet niet. Krak krak in mijn hoofd. Ik kan niet denken.”

Ik zou in je hoofd willen kruipen. Het lijkt er overvol. Waar bevind je je als je voor je uit zit te staren? In je warme thuisland bij je moeder op de bank? Wat denk je als je naar je medebewoners kijkt? Weet je dat je net als zij verstandelijk beperkt bent of vraag je je af wat je hier doet tussen al die bijzondere en unieke mensen?

Ik rem mijzelf af. Ik zou je willen opnemen in mijn gezin. Je aan willen laten schuiven bij het kerstdiner en je eenzame dagen willen vullen met uitjes en concerten. Het zou maar een klein verschil maken. Je zou nog net zo leeg uit je ogen blijven kijken als je nu soms doet. Weggedreven in je eigen herinneringen, wensen of gedachten. Want het gemis en verlangen naar jouw familie zal altijd overheersen.

Lieve Suus. Ik zal er voor je zijn. Nu en in jouw toekomst. Waar die zich dan ook bevindt; in jouw stille kamer of in jouw overvolle hoofd.

X Carlijn

#Mentorschap

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

1 gedachte over “Overvolle hoofd”

  1. Het dilemma van een mentor. Waar doe ik goed aan om Suus persoonlijke belangen te behartigen zonder dat zij verbaal duidelijk kan maken wat haar wensen zijn. Suus heeft het getroffen met een betrokken mentor die alles in het werk stelt om te onderzoeken wie zij is. Meer is er niet om te doen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.