hospice-1794351_1280

Nagellak

“Meervoudig beperkte meneer. Dol op treinen en auto’s. Verstandelijk vermogen van een vijf jarige.”

“Nee ik houd niet van treinen. Volgende.”

“Oudere dame. Wilt liever geen contact met haar mentor maar zoekt een mentor voor de medische beslissingen die genomen moeten worden nu haar gezondheid achteruit gaat.”

“Ach, dat mensje. Maar een cliënt waar ik contact mee kan maken en mee kan babbelen lijkt mij wel leuker.”

“Tuurlijk Carlijn. Jij mag kiezen. Jouw vrije tijd gaat hier aan besteed worden dus dan is het belangrijk dat je een klik hebt met je cliënt.” Zegt de coördinator van Mentorschap Haag en Rijn.

Vorige week heb ik met goed resultaat de cursus afgerond.

Ik mag mijzelf officieel mentor-vrijwilliger noemen. Een klein woordje maar een grootse verantwoordelijkheid. Ik zal door de rechter worden toegewezen aan een cliënt die geen eigen keuzes meer kan maken over bepaalde zaken. Ik zal opkomen voor haar belangen. Haar zo goed mogelijk leren kennen zodat ik zo goed mogelijk vanuit haar normen en waarden kan beslissen. Ik zal soms keuzes moeten maken die moeilijk zijn, die mij misschien uit mijn slaap houden.

Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen. Een heel netwerk van verzorgers, begeleiders, artsen, bewindvoerder en soms familie staan dicht bij mijn cliënt. Mentor, een woord uit de Griekse Mythologie. ‘Mentor’ was de raadgever en vertrouweling van Odysseus. Tegenwoordig is een mentor een ‘meer ervaren persoon die zijn of haar ervaring en kennis inzet om de ander bij te staan.’ Een mooie gedachte. Er zijn voor de ander wanneer het bij de ander niet (meer) alleen lukt.

“Deze dame is denk ik wel wat voor jou.”

Geïnteresseerd lees ik de beschrijving.

“Vrouw. Woonachtig in een instelling. Dol op nagels lakken, kletsen en make up. Verstandelijk beperkt en diverse problemen maar goedlachs en gezellig.”

Ik moet glimlachen. Zie het al voor mij hoe ik haar bij ieder potje nagellak steeds een beetje beter leer kennen.

Geen idee wat mij allemaal te wachten staat. Beslissingen die lastig zijn en mijn moraal kompas waar ik op moet blijven vertrouwen. Maar met de kennis die ik heb opgedaan bij de cursus en begeleiding van Mentorschap Haag en Rijn heb ik er het volste vertrouwen in.

Volgende week zal ik haar voor de eerste keer ontmoeten.

Met uiteraard een potje nagellak in mijn tas.

X Carlijn

Lijkt het je ook wat om mentor te worden? Mentoren zijn hard nodig! Kijk voor meer informatie op de website http://mentorschaphaagenrijn.nl/

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

4 gedachten over “Nagellak”

 1. Mooie beschrijving van het mentorschap Carlijn. Ik ben blij dat jij er voor gekozen hebt om mentor te worden bij onze organisatie. Enthousiast, leergierig en met een dosis levenservaring, heb jij de vaardigheden om een hele mooie rol te mogen hebben in het leven van jouw cliënt. Met de cursus nog vers in het geheugen, wens ik jou heel veel plezier bij de eerste kennismaking en lees ik graag het vervolg.

  Veel succes

  Beantwoorden
 2. Carlijn wat heb je dit mooi beschreven. Ik hoop dat jij veel voldoening gaat halen als je werk als mentor.
  En dat gaat zeker lukken, ik spreek uit ervaring. Ik ga jou vast ontmoeten op 1 van de 2 meetings met mentoren die er binnen Het Westerhonk wort georganiseerd.
  Heel veel succes

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.