old-woman-945448_1280

Lot uit de loterij

“Gek word ik van hem!”

Ze stormde bij mij naar binnen zodra ik de deur open deed.

“Mag ik effe komen klagen?” Zei ze terwijl ze neerplofte aan mijn keukentafel.

“Volgens mij kun jij wel een glaasje wijn gebruiken. Wit of rood?” Ik pakte de glazen alvast uit de kast.

“Doe maar rood. Glas goed vol!“

“Nou buuf. Vertel. Wat is er aan de hand?” Ik nam plaats tegenover haar.

“Hij is nog geen maand met pensioen en nu al wilt hij thuis alles bepalen. Veertig jaar lang zorgde ik thuis voor alles. De was. De boodschappen. Wat we aten. Wanneer ik de ramen lapte. Hij hoefde zich alleen te bekommeren om zichzelf en de zaak. Nooit keek hij ergens naar om. Kom ik zojuist thuis van een dagje strand met mijn vriendin, wil ik iets uit een keukenkastje pakken. Nou wat denk je….?”

Ze keek mij vragen aan.

“Eehhm. Geen idee.” Zei ik snel.

“Nou kind. Dit raad je nooit. Heeft hij alle keukenkastjes opnieuw ingedeeld. Alles staat ergens anders. Toen ik vroeg waarom, kreeg ik als antwoord dat hij eigenlijk al veertig jaar vindt dat alles onhandig staat ingedeeld en dat hij nu eindelijk de tijd heeft om het praktischer in te delen. Nou kind, schiet mij maar lek. Of eigenlijk kon ik hem wel schieten. En hij zei er ook nog achteraan dat hij graag wat bewuster wilt leven. Dat hij vanaf nu de boodschappen doet en gaat koken. Toen ben ik naar jou gevlucht.”

Inmiddels is het jaren later. We zijn beiden verhuisd en helaas geen buren meer. Vandaag ga ik bij haar op bezoek. Ouder en strammer opent ze de deur. Het duurt langer dan voorheen voordat ze koffie heeft gezet. Als we eenmaal zitten steekt ze van wal. Rustig deze keer. Op zachte en lieve toon.

“Bert is zo lief voor mij. Ik hoef nergens meer naar om te kijken. Hij kookt, doet de boodschappen en het huishouden. Ontneemt mij alle zorg nu ik wat ouder word.”

“Wat lief van hem. En hoe vind jij dat?” Vraag ik voorzichtig.

“Ach kind. Ik heb het zo met hem getroffen. Hij is een lot uit de loterij.”

Ik glimlach. Denk weer aan ons gesprek van al die jaren geleden. Bert was haar wat stapjes voor maar uiteindelijk zitten ze weer op één liefdevolle lijn.

X Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.