wheelchair-3948122_1280

Mentor

“Maar wat nou als je iemand krijgt die akelig doet?”
“Akelig?” Vraag ik oprecht verbaasd.
“Nou ja. Gewoon een beetje eng persoon. Met psychische problemen. Of iemand die zich helemaal aan je vastklampt.”
Ik moet hardop lachen.

“Ik word niet zomaar in dat werkveld gedropt. Ik krijg eerst een opleiding. Ik word pas mentor van iemand die wilsonbekwaam is verklaard, na een screening, gesprek, opleiding en daarna maandenlange kennismaking.”
“Maar het is een enorme verantwoordelijkheid. Je wordt gemachtigd om alle medische beslissingen voor die persoon te nemen Vind je dat niet eng?”

“Nee hoor, juist daarom lijkt dit werk mij zo mooi. Omdat je verantwoordelijkheid hebt en juist omdat je het verschil kunt maken door in het belang van de cliënt te handelen. Maar eerst het sollicitatiegesprek afwachten.”

Drie dagen later was het zover. Gespannen reed ik naar Mentorschap Haag en Rijn. Vreesde dat ik niet werd aangenomen. Ze vragen namelijk nogal wat van hun toekomstige mentoren. Na de kennismaking stak ik van wal. Vertelde over mijn leven, mijn werkervaring, mijn kijk op de gezondheidszorg, de materialistische wereld en de gehaaste maatschappij. Dat ik er altijd al graag heb willen zijn voor mensen die iets minder snel, minder makkelijk en beperkter door het leven gaan.

Binnenkort mag ik starten met de opleiding.
De kans is groot dat ik bij verstandelijk beperkte cliënten terecht kom. Of bij beginnend dementerenden of mensen met een psychische aandoening zonder netwerk, achterban of vangnet.

De afgelopen dagen lees ik mij in.
Vol verbazing.
Hoe is het mogelijk dat deze (wilsonbekwame) mensen afhankelijk zijn geworden van vrijwilligers?
Wat als er geen vrijwilligers zijn die de moeite en tijd nemen voor oprechte aandacht en om zorg te dragen voor hen?
Welke beslissingen worden dan te snel of ondoordacht genomen zonder dat er écht in het belang van de cliënt wordt gehandeld?

Het snijdt recht door mijn hart.
Mede daarom zal ik mijn uiterste best doen om een zo goed mogelijke mentor te worden. Voor wie maakt eigenlijk niet uit. Als ik voor die ene persoon maar een verschil kan maken.

X Carlijn

(Nieuwsgierig geworden en tijd over? Kijk voor meer informatie op http://mentorschaphaagenrijn.nl/ )

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

2 gedachten over “Mentor”

  1. Het zal zwaar zijn en moeilijk . Maar je bent een kei en je kunt je heel goed inleven in de sores van je medemens. Het gaat je lukken!!
    Heel veel succes Carlijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.