plaspaal nieuwste

Beste burgemeesters van Nederland

Daar sta ik dan. Hartstikke voor paal. Voor plaspaal.

Tijdens het dorpsfeest afgelopen week ging ik flink uit mijn dak. Drankje, lekker dansen, dikke pret. Tot de spanning op mijn jurkje toenam en mijn stomazakje vol liep. Hoge Nood. Tijd om te legen. Horecazaken kwam ik niet meer in gezien het late tijdstip. Ook de toilet-keet was niet geschikt voor mij.

Daar stond ik. Direct ontnuchterd. De herrie van de muziek dreunde in mijn oren. Mensen duwden en drongen zich een weg naar hun gezelligheid. En ik? Ik hield mijn hand beschermend op mijn buik. Hand gevouwen om mijn volle zak. Stiekem vloekend op de politiek van mijn gemeente.

“Godver. Waar is die plee nu waar ik zo voor heb gestreden? Het toilet wat 24uur per dag open zou zijn? Volledige privacy, zelfreinigend en gegarandeerd schoon?”

Ik tik mijn vriend op zijn schouder.

“Ik ga naar huis.” Gil ik in zijn oor.

“Heb je t niet leuk?”

“Jawel. Maar ik moet poepen. Gaat hier niet.”

Er is geen extra uitleg nodig. Hij gaat mee. Leidt mij zo snel mogelijk langs de mensen. Hun dronkemans gelal kan ik niet langer hebben. Bij iedere stap bang dat de volle zak van mijn buik af knalt. Het zal de eerste keer niet wezen….

“Wil je nog terug?” Vraagt mijn vriend als ik schoon en droog thuis ben gekomen en mijn zakje heb geleegd.

“Nee. Mijn feestpret is over. Laat maar…”

De volgende avond gaan we weer.

Wanneer we de plaspaal voor heren passeren slaat mijn vriend zijn arm om mij heen en zegt gekscherend: “Kijk schat, misschien kan je hier wel legen?”

En zo sta ik hier, Burgemeesters. Letterlijk voor plaspaal. Het ziet er grappig uit. U moet er vast om grinniken. Maar eigenlijk is het te triest voor woorden. Daarom deel ik deze foto. Stap ik over mijn schaamte en gêne heen. Het kan toch niet zo zijn dat door gebrek aan schone openbare toiletten dit de oplossing is voor mannen, vrouwen, kinderen, buikpatiënten en ouderen die het echt niet op kunnen houden tot thuis?

Het mag mijn pret niet drukken. Dus sta ik net als ieder ander lachend, zingend en lallend op dit dorpsfeest. Maar wel op mijn hoede. Net als vele anderen die ook gebukt gaan onder de angst van gebrek aan een schoon toilet dat 24/7 beschikbaar is.

Beste burgemeesters, het is de hoogste tijd dat de hoge nood wordt opgelost. Zet u de eerste stap?

Groetjes Carlijn

 

Deel jij mee om alle burgemeesters te bereiken zodat ik niet voor niets voor paal sta? De Toiletalliantie helpt mij gelukkig mee. Samen strijden wij voor meer toegankelijke en 24/7 beschikbare toiletten!

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

7 gedachten over “Beste burgemeesters van Nederland”

 1. Lieve Carlijn, ik vind het geweldig hoe jij met dit, met jouw probleem omgaat. Maar daar heb jij niets aan natuurlijk. Ik ben ouder dan jij en merk steeds vaker….als ik moet plassen dan moet ik ook echt en snel…..dus een beetje begrijp ik jou want jouw probleem is een stuk groter dan het mijne. Ik ga het delen! Veel succes en dat is eerlijk gemeend!!! Lieve groet, Edith

  Beantwoorden
  • Hoi Edith, Bedankt voor je lieve reactie. Wat vervelend dat jij ook zo vaak te kampen hebt met hoge nood. Mijn toilet-gebrek is zeker niet groter of erger dan dat van jou of een ander. Voor iedereen met hoge nood of angst niet op tijd een toilet te bereiken is mijn strijd voor meer schone, toegankelijke, 24/7 beschikbare rolstoltoegankelijke toiletten… Ook voor de moeders met zindelijke wordende kinderen, mensen met een zwakke blaas, buik patiënten, stomadragers, maar ook gewoon voor de buurman die savonds laat met zijn hondje over straat gaat en plotseling moet plassen…. Bedankt voor jouw steun en we strijden met elkaar verder! Groetjes Carlijn

   Beantwoorden
 2. Ik vind dat er in elke dorp of in elke stad een persoonlijke toiletten moeten komen speciaal voor mensen die een stoma hebben dat ze op hun gemak kunnen verschonen en wassen met met een handdoek en een washandje, en als de kleren maar schoon en droog zijn dat je die dan ook weer aan kunt trekken.

  Carlijn pak ze aan die burgemeesters van Nederland want mensen zoals wij met een stoma leven hebben daar recht op go, go, go

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.