seks en stoma

Seks en Stoma

“Een schande. Dat is het!” Woedend schuift ze haar stoel naar achteren. Pakt haar wandelstok en manoeuvreert zich naar de uitgang.

“Dit vulgaire onderwerp had ik nooit verwacht bij zo’n nette patiëntenvereniging!”

Roept ze als ze bijna bij de deur is.

Mensen vallen stil. Een enkeling laat van zich horen.

“Mevrouw. Het is 2019. Seks hoort óók bij ziek zijn!”

Ik ben aanwezig bij de landelijke Stoma-dag van de Stomaverenging. Een dag vol interessante workshops en lezingen over leven met een stoma. Grotendeels ouderen. Mijn leeftijdsgenoten van StomaJONG zijn hier amper aanwezig. Het onderwerp seks staat al langer op de agenda van de Stomaverenging. Want ja. Ook mensen met een stoma kunnen aan seks doen. Sterker nog: Voor veel mensen die jarenlang zijn geteisterd door buikpijn, poep- en plas gedoe wordt seks eindelijk weer leuker en pijnvrij nadat zij een stoma hebben gekregen.

De Stomavereniging bracht járen geleden al keurige folders uit over intimiteit. Beschaafde foto’s van dames en heren in verhullende lingerie. Maar het werd te oubollig.

Dus zitten wij nu hier. Bij een lezing over intimiteit en seks. Een hippe leuke professionele seksuoloog vertelt over de ervaringen binnen haar praktijk. Noemt het beestje bij de naam: Piemel en Vagina met stoma. Vertelt dat seks er voor de één niet meer toe doet tijdens ziekte maar dat zij ook stellen kent die juist tijdens kanker en behandelingen elkaar willen blijven vinden in bed. Dat is voor iedereen verschillend. Zolang je doet wat je samen prettig vindt is niets gek, raar of verboden.

Ze vertelt over oplossingen bij erectiestoornissen veroorzaakt door operaties in het lage bekken. Over droogte in de vagina waar wat glijmiddel weer voor wonderen en hoogtepunten kan zorgen. Maar ook over eenzaamheid bij ouderen met een stoma die genegenheid, aanrakingen en intimiteit van hun partner missen. Er ooit mee gestopt uit schaamte en taboe toen zij de stoma kregen.

Ik zie echtparen elkaars hand vastpakken. Her en der een traan en liefdevolle knipoog naar elkaar. Een blik van herkenning. Een verfrommeld zakdoekje in de hand gepropt.

Het ontroert mij.

Ik slik.

Ik zie een zaal vol liefde.

Ouderen die vroeger de sterren van de hemel vreeën vinden elkaar nu vooral in liefde en genegenheid.

Seks en stoma. Ja, het kan. Maar het moet natuurlijk niet.

X Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

8 gedachten over “Seks en Stoma”

 1. Eerlijk gezegd vond ik het moeilijker dan mijn partner om mijn stoma te aanvaarden. Ik riep op een gegeven moment :” ik stop ermee”. Ik vond het zo confronterend en voelde me niet mooi meer met zi’n zak op mijn buik. Er gaat echt wel tijd overheen voor je de vrijheid weer voelt om ongedwongen sex te hebben. Nog steeds houd ik mijn hand op de stomazak, ik weet dat ik blij moet zijn met een partner die zegt dat het wel wennen is maar er verder geen problemen mee heeft. Ik tel mijn zegeningen maar !

  Beantwoorden
 2. Hi Carlijn
  Een kop koffie? Binnenkort geef ik een lezing voor ca. 400 oncologische chirurgen op een door het AvL georganiseerd Europees congres. Mijn verhaal. Mijn verhaal is door het artsenteam gevraagd om verteld te worden. Na lezing v mijn verhaal door prof Beets…. noemt hij het omgang met lichamelijkheod en seksualiteit. En geloof maar: IK LEEF!
  Trouwens sinds 6 maanden een colostoma.
  Groet Christiaan Caanen

  Beantwoorden
  • Zoals voor elke goede blogger een ontzettende mooie en pakkende introductie, om daarna een goed en moeilijk onderwerp ter sprake te brengen. Niet om te scoren maar om ieder mens het gevoel te geven dat niks goed of fout is 🙂
   Super geschreven Carlijn

   Beantwoorden
 3. Ooit , lang geleden bijna 20 jaar nu, was ik 30 jaar en had net mijn stoma gekregen. In de conversatiezaal van het ziekenhuis ontmoette ik een oudere dame. We hadden een enorme klik en lachtten wat af. Ook zij had een stoma , al jaren. Op een gegeven moment vertelde ik haar over mijn zorgen met sec en stoma. En vroeg haar hoe zij hiermee om is gegaan al die tijd. Daarop begon ze hartelijk te lachen en zei met een vet Amsterdams accent…”Meissie…dan leg je er gewoon toch effies een handdoekie overheen!”
  Sinds dat moment dacht ik , zo simpel kan het zijn. Knop omdraaien in je hoofd en een oplossing bedenken. De handdoek is ingewisseld voor een heel kort ‘ minirokje’ , zelf gemaakt van een leuk stofje. Ook zijn er mooie zwangerschapsbanden voor om je buik te bedekken, op een mooie manier. Bovendien blijft je zak er mooi tussen zitten ! Gewoon doen dus, als het kan

  Beantwoorden
 4. Hallo,
  Wij waren blij dat we samen deze lezing mee gemaakt hebben! Een aantal jaren geleden was er tijdens de stomadag een workshop over seksualiteit waarbij de partners gescheiden werden.
  Deze workshop voelde voor ons beiden goed en maakte een aantal dingen makkelijker bespreekbaar.
  Goed initiatief.

  Beantwoorden
 5. Zo confronterend dit .Heb al vanaf mn 30e een stoma. Ben nu 54 en doordat mn lijf verandert ondervind ik weer meer gedoe met stoma waardoor ik me niet bepaald sexy voel. Het lukt op dit moment dan ook even niet om positief te zijn/blijven. #huidhonger #opnieuwacceptatie

  Beantwoorden
 6. Hoi Carlijn, je hebt het heel goed verwoord. Voor veel mensen is dit een ver van mijn bed show. Het is jammer dat veel mensen anno 2019 hier nog heel spastisch over doen. Het is een levensbehoefte, iedereen heeft op zijn of haar manier seksuele behoeftes. De één uiteraard meer dan de ander. Laat ziek zijn of klachten die bij een bepaald ziektebeeld horen niet je leven bepalen op dit gebied. Praat met elkaar, bezoek een seksuoloog, maak het bespreekbaar. Zelf heb ik nu 7 jaar een escort bedrijf voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Ook ik boks tegen allerlei vooroordelen en onbegrip op. Meestal zijn het de begeleiders die dit lastig vinden, waardoor de drempel voor de cliënt alleen maar groter wordt.

  Ik heb je blog met interesse gelezen, chapeau.

  Hartelijke groet Maureen
  De Ultieme Zorg

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.