kermis1

Kermis

“Ik heb nog vijftien euro. Maar dat mag mama niet weten hoor. En jij?”
Twee jochies voor mij. Hooguit tien jaar oud. Tweeling broertjes zo te zien. Twee identieke gezichtjes. Dezelfde spijkerbroek, dezelfde gympen en beiden een petje achterstevoren op hun hoofd.

De rij schuift verder. Het is druk bij de kassa’s van Albert Heijn Naaldwijk met de kermis voor de deur.
“Waarom mag mama dat niet weten?”
“Ik heb het geld uit mijn verjaardag spaarpot gehaald.”
“Wat nu? Nog een keer schieten?”

Ze rekenen hun blikjes sinas af en lopen stoer de winkel uit. Even later, als ik mijn boodschappen in mijn auto laad, zitten ze op de stoep. Hun zakken worden geleegd. Het muntgeld voor hen uitgestald op straat.

“Als we nou één pot maken hebben we meer en kunnen we meer doen.”
De logica ontgaat mij als kermis leek maar de jochies knikken instemmend.
Het geld wordt nogmaals geteld terwijl zijn broer een fikse boer laat na een te grote slok prik limonade.

Ik glimlach.

Denk terug aan dertig jaar geleden.

Samen met mijn buurtvriendinnetje Eline struinend over de kermis. Zij iets ouder dan ik. Zij durfde de stoere jongens bij de botsauto’s al gedag te knikken. Ik kende ze niet, maar deed haar na. Jongens van de LTS’s met haarmatjes in hun nek en grote oorringen in hun oren. De nog oudere jongens met hun gillende MT brommers aan de andere kant van de kermis. De gepermanente, geblondeerde Anita’s op hun Citta’s. Met rode wangen passeerden ik hun. Een mengeling van angst en interesse.
De kermis met zijn vele gezichten en lichten. Herrie en emoties. De plek waar ik stiekem heb gesnuffeld aan mijn eerste verliefdheid. Mijn spaarpotje leegde. En die leuke buurjongen hevig zag kussen met een meisje. De plek waar ik altijd ouder wilde zijn dan ik was zodat ik er ook bij zou horen.

De plek waar ik nu, als volwassen vrouw, met een glimlach te midden van de nieuwe jeugd sta die exact hetzelfde voelt en beleeft als wij toen.
Er verandert zoveel in de wereld maar eigenlijk ook helemaal niets.

X Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

2 gedachten over “Kermis”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.