gratis 2

Gratis

“Hoeveel geld kost jij?”

We staan in zijn hal. Hij onhandig met zijn portemonnee in zijn hand terwijl ik mij in mijn jas wurm.

“Geld?” Stamel ik.

“Ik bedoel dit bezoek.”

“Ooh nee joh. De bezoekdienst is een gratis service van de Stomaverenging. We bezoeken graag toekomstige stomadragers om er voor te zorgen dat ze zo min mogelijk vragen of onzekerheden hebben zodra ze hun stoma krijgen.”

“Ja maar dat kan toch niet gratis? Alles kost geld. Tijd bij de tandarts ook, dus waarom niet bij jou? Je hebt mij trouwens vriendelijker geholpen dan mijn tandarts dus daar betaal ik graag voor.”

Zijn guitige blauwe ogen stralen. Zelden heb ik zo’n gezellig amicaal gesprek gehad met een zieke patiënt. Binnen drie weken krijgt Leon een stoma en wordt zijn dikke darm en rectum verwijderd.

Ik vertel hem nogmaals dat ik dit werk vrijwillig doe. Dat daar tevens onze kracht in zit. Zo zijn we laagdrempelig te vragen door iedereen. Mensen met kanker of de ziekte van Crohn worden niet geselecteerd op hun rijkdom dus zo kunnen ook de mensen met weinig poen goede voorlichting krijgen.

“Maar ik wil zo graag iets terug doen! Dit bezoek was zo verhelderend. Ik ben dankzij jou echt niet angstig meer voor mijn operatie en stoma.”

“Het zou fijn zijn als je lid wilt worden van de Stomaverenging. Daar help je ons echt mee want dankzij onze leden kan de Stomavereniging blijven bestaan. Zonder Stomavereniging geen hulp aan mensen zoals jij.”

“Wat kost dat? Dit genoeg?”

Hij haalt €50 uit zijn portemonnee. Steekt het mij toe. Ik leg hem uit dat hij via de website lid kan worden en dat hij altijd vrij is om een vrijwillige gift via internet te doneren.

“Mooi zo! Dat ga ik doen. Enne, aangezien jij niks aan mag nemen….Mag ik je wel een keertje mee uit eten nemen?”

Ik moet lachen om zijn spontane aanbod.

“Dat is heel aardig maar nee, helaas. Een diner behoort niet tot onze bezoekdienst.”

We nemen vrolijk afscheid en even later rijd ik tevreden zijn straat weer uit.

Tijdens mijn voorlichtingsgesprek weer zin te zien ontstaan in zijn toekomst is het mooiste stukje van mijn werk.

Gratis maar tegelijkertijd onbetaalbaar.

X Carlijn

 

Deel je mee om meer bekendheid te geven aan deze (ooh zo belangrijke) service van de Stomavereniging? De bezoekdienst kan mensen weer hoop geven op hun toekomst)

 

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.