allegodiseen

Alle God is één

We loeren door het raam van basisschool de Ouverture. Kijken naar de kleutertjes in de kring die met in elkaar gevouwen handjes God danken voor deze dag. Hun oogjes stijf dichtgeknepen. Alsof ze bang zijn dat er shampoo in hun ogen komt. Ik grinnik hardop.

“Is sooo lief he?” Zegt een vrouw met buitenlands accent.

Ik kijk op. Naast mij staat een vrouw van rond de dertig. Donkerbruine vriendelijke ogen en een zwart hoofddoekje rondom haar gezicht.

“Echt superschattig. Mijn nichtje is niet van een geloof maar ook zij zit met dicht geknepen oogjes braaf mee te doen.” Zeg ik lachend.

“Wij moslim. Wij niet geloven in de god van deze school. Maar alle God is één. Mijn man en ik vinden goed ons dochter alles leren.”

“Ja ik ook hoor. Ze hebben er later vast iets aan als ze van alle geloven een klein beetje mee krijgen.”

“Ja ons dochter bij avondeten ook oogjes dicht en handjes bidden. En zij zegt: “Lieve god van school. Eetsmakelijk en bedankt voor eten.”

Ik moet hardop lachen. Zie in gedachten voor mij hoe bij dit Islamitische gezin hun jongste kleuterdochter de God van school bedankt voor het eten. Meerdere Goden in een gezin. Of zoals deze moeder zegt: Alle God is één.

Enkele dagen later zit ik bij een etentje met vrienden. Het gaat er fel aan toe. De mogelijke komst van een Islamitische basisschool in het Westland is onderwerp van gesprek. Ik hoor het aan. En ik zwijg. Ook ik heb er mijn mening over en keur alles af wat tot het oproepen van haat en angst en geweld leidt.

Maar doen ‘wij’ er niet net zo hard aan mee door te roepen dat ‘zij’ allemaal aan het radicaliseren zijn’? Ik verafschuw de toon, de verhitte discussie en het stigmatiseren van mensen.

En daar, zwijgend aan tafel, terwijl de discussie op bijna schreeuwerige toon voort gaat, denk ik terug aan dat Islamitische kleutermeisje.

Luisterde de wereld maar naar haar.

Het Islamitische meisje dat, wat de wereld ook zegt of vindt, met gesloten oogjes de lieve God van school bedankt.

Of zoals haar moeder zegt: Alle God is één.

 

X Carlijn

Deel je mee?

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

5 gedachten over “Alle God is één”

  1. Als onderwijs in Nederland nu eens alleen over onderwijs zou gaan en het aspect ‘geloof’ er uitgehaald zou worden, dan is dat gezeur over scholing en geloof misschien een keer afgelopen. Geloof kun je thuis belijden, in de kerk, moskee etc. Misschien laten we elkaar dan iets meer in elkaars waarde.

    Beantwoorden
  2. Bedankt voor je mooie column Carlijn! Dit is precies de reden dat wij onze kinderen naar de openbare school laten gaan: alle kleuren en achtergronden bij elkaar en algemeen vormend godsdienstonderwijs/levensbeschouwelijke vorming voor iedereen. “Zodat ze er (allemaal) later (en nu) vast (en zeker) iets aan hebben om van alle geloven een klein beetje (en misschien nog wat meer) mee te krijgen.”

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.