THF_7907

Ik neem afscheid van StomaJONG

Mijn vinger zweeft boven de verzendknop. Een zenuwachtige brok in mijn keel wisselt zich af met berusting. Na acht jaar ga ik stoppen. Ik zal niet langer de voorzitter zijn van StomaJONG.

Acht jaar geleden ontstond StomaJONG uit een lang gekoesterde droom en wens van mij. Als sinds ik in 2003 vrijwilliger bij de Stomavereniging werd wilde ik een speciaal platvorm oprichten voor jongeren met een stoma. Een plek waar jonge stomadragers werden gehoord. Gezien en begrepen. Het liefst vierentwintig uur per dag. Waar zonder woorden herkenning en erkenning zou ontstaan.

Samen met de Stomavereniging ging ik aan de slag.

StomaJONG werd geboren.

Een team van vrijwilligers werd opgeleid. We organiseerden thema bijeenkomsten, voorlichtingsdagen over zwangerschap, werk, sport en seks. Ondernamen uitjes met de groep. De Facebookgroep StomaJONG ging online. Honderden jongeren die in een veilige online omgeving al hun vragen konden stellen over leven met een stoma. Maar bovenal hun angsten konden delen. Zien dat zij niet anders zijn dan de rest.

Een groot succes. Een warme familie.

De jongeren hielden elkaar een spiegel voor, soms letterlijk, soms figuurlijk. Vrijwilligers en leden kwamen en gingen. Er ontstonden hechte vriendschappen. Soms werden we geraakt door een heftig sterfgeval op de groep maar meestal was er sprake van herwonnen levenskwaliteit na de aanleg van de stoma.

Ik heb mij 8 jaar lang, dag in dag uit ingezet voor duizenden jonge stomadragers in ons land. Bijna 365 dagen per jaar.

Mijn omgeving verzuchtte wel eens dat het teveel was. Maar mijn hart lag bij StomaJONG. Mijn passie. Mijn ‘kindje’. Ik bezocht de jongeren thuis, in het ziekenhuis of via skype. Gaf presentaties over het leven van chronisch zieke StomaJONGeren aan verpleegkundigen in opleiding en artsen. Bood altijd en overal een luisterend oor aan de jongeren. Reed het hele land door in mijn kleine autootje. Stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen. Ik heb er vriendschappen voor het leven aan over gehouden.

Ik nader de veertig.

De kloof tussen de jonge StomaJONGeren en mij wordt te groot. Daarnaast gaat mijn eigen gezondheid achteruit. Klachten die ik met pijnstillers niet meer onder controle krijg. Te hard gewerkt. Mijn eigen grenzen over gegaan. Er is roofbouw gepleegd; er moet meer rust in mijn dagbesteding komen. Het is de hoogste tijd om te stoppen.

Ik druk op de verzendknop.

Mijn mail met opzegging van mijn functie is verstuurd.

Ik voel tranen komen maar het is goed zo.  Ik laat los…..

X Carlijn

Dank aan alle stomadragers die ik heb mogen ontmoeten. Jullie hebben mijn kijk op het leven voor altijd veranderd. Jullie kwetsbaarheid maar vervolgens jullie herwonnen kracht te zien is met geen pen te beschrijven.

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

12 gedachten over “Ik neem afscheid van StomaJONG”

 1. Hoi Carlijn. Je bent een topwijf. Gigantisch wat jij hebt verricht. Neem nu de tijd voor jezelf en zorg goed voor jezelf ten goede van anderen om je heen.
  Ik ben trots op jou.

  Beantwoorden
 2. Hoi Carlijn heel knap dat je ook voor jezelf en je omgeving kunt kiezen. Je hebt wat moois neergezet en dat zal vast in andere goede handen terecht komen. Succes met je dappere beslissing dit zal best nog een tijdje gemengd voelen.

  Beantwoorden
 3. Heel mooi Carlijn! Al weet ik dat je niet vrijwillig deze keuze maakt maar door omstandigheden.
  Toch vind ik het onwijs knap en sterk van je.
  Ben trots op je en StomaJONG is jouw kindje die jij groot heb gebracht!

  Xxx wen

  Beantwoorden
 4. Lieve lieve Carlijn!
  Jij ook bedankt voor je openheid en steun! Je bent een topper! Ik hoop dat je wat meer rust krijgt en dat je gezondheid je niet in d sterk laat.
  Liefs.. Kim (uit weurt)

  Beantwoorden
 5. Zoveel kracht gehaald uit alles wat er in deze communitie is gedeeld. Met tranen lees ik je bericht. Alle goeds toegewenst en bedankt voor zoveel levenskracht en doorzettingsvermogen. Een brok in mijn keel…..

  Beantwoorden
 6. Lieve Carlijn, ook ik zat en zit bij stomaJONG maar ben zoals je weet een stoma40+er. Heb veel meegemaakt en ook enorm veel met hou gelachen (vooral over mijn vlog voor de telegraaf over stoma’s en seksualiteit. Hoop dat je ooit nog gezellig een keer een drankje komt drinken bij me. Het ga je goed , liefs Liesette xx

  Beantwoorden
 7. Lieve Carlijn. Hoe moeilijk moet het zijn om afstand te nemen van ” jouw kindje ” stoma Jong ! Ik wil je danken, je bent een voorbeeld voor me. Je enthousiasme, je doortastendheid het werkte aanstekelijk. Maar vooral als mens ben ik je gaan waarderen. Iemand die echt het verschil voor velen heeft gemaakt, iemand met een heel groot hart. Jammer dat je op deze manier afscheid moet nemen. Maar ik hoop dat je over een tijdje kan zeggen…het is goed dat het zo gelopen is. Ik wens je alle geluk en bergen gezondheid voor de toekomst.

  Beantwoorden
 8. Lieve Carlijn. Hoe moeilijk moet het zijn om afstand te nemen van ” jouw kindje ” stoma Jong ! Ik wil je danken, je bent een voorbeeld voor me. Je enthousiasme, je doortastendheid het werkte aanstekelijk. Maar vooral als mens ben ik je gaan waarderen. Iemand die echt het verschil voor velen heeft gemaakt, iemand met een heel groot hart. Jammer dat je op deze manier afscheid moet nemen. Maar ik hoop dat je over een tijdje kan zeggen…het is goed dat het zo gelopen is. Ik wens je alle geluk en bergen gezondheid voor de toekomst.

  Beantwoorden
 9. Beste en lieve Carlijn,

  Heb een aantal jaren samen in het bestuur gezeten van StomaJongen weet hoe het is om te moeten stoppen. Weet als geen ander hoe dat voelt, maar soms moeten wij voor die andere mooie uitdagingen gaan in het leven. Wel wetend in het achterhoofd, waarvoor wij het allemaal hebben gedaan. Rest mij alleen nog te zeggen, dat wat jij de laatste jaren voor StomaJong gedaan hebt is Chapeau en verdiend een griffel.

  Hou je taai en wens je het aller beste toe in de toekomst, maar wij komen elkander gerust nog wel tegen.

  Gezonde groet,
  Vinn

  Beantwoorden
 10. Lieve Carlijn,

  Ik respecteer je beslissing en begrijp je beweegredenen. Wat jij hebt gedaan voor StomaJong was zo waardevol! Ik heb het van dichtbij mogen zien wat jij kon bereiken. Vol vertrouwen was ik altijd in jou met de gevraagde huisbezoeken. Je mag trots zijn op wat je gedaan hebt! En het allerbeste gewenst bij alles wat jouw aandacht en liefde vraagt!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.