Duurt het laden te lang? Klik hier

Hoorde iemand dat? Ik blies het verkeerde. Ik blaas een beetje zachter zodat niemand hoort dat ik mijn partij nog niet zo goed ken.

De dirigent slaat af. We beginnen opnieuw.

Ik heb deze week niet geoefend. Mijn buik zeurde teveel om te kunnen klarinetten. Dat merk ik nu. Mijn buiksteun is te zwak, mijn kaakspieren verzuren en mijn vingers kunnen het tempo niet bijhouden.

Ik baal. Van mijzelf. En van mijn orkestje.

Want waar zijn al die muzikanten gebleven?

Ruim dertig jaar geleden begon ik met klarinet les bij Muziekvereniging Fusica in Naaldwijk. Als klein blond meisje van 9 jaar oud zat ik tussen de volwassenen in het orkest. Reuze spannend en intrigerend. Een dorpsorkest wat maar liefst uit zeventig man bestond. Dikke rij trompetten. Bijna twintig klarinettisten. Veel saxofoons, fluiten, trombones en een grote slagwerkgroep. Van hoog niveau!

Het tij keerde. Scholen boden geen blokfluit les meer aan. Er kwam een subsidie stop op muziekles. Kinderen gingen niet meer naar de muziekschool. Wat een muzieksleutel, een mol, een kwartnoot of bladmuziek was? Ze hadden geen idee.

En zo begon het verloop.

Het orkest werd steeds dunner bezaaid. Het leerling orkest stierf een stille dood. Geen verse aanwas meer.

Nu zit ik hier, alleen op de derde rij van de klarinetten partij.

Van de twintig klarinettisten zijn er slechts vijf over gebleven.

Het is treurig. Klinkt soms sneu. Terwijl we zo ons best doen en zo graag willen.

Met optredens worden er leen-muzikanten ingevlogen. Van orkesten uit de omgeving. Maar de laatste tijd blijft het angstvallig stil. En ik? Ik ga er helaas twijfelachtiger van blazen. Vooral op dagen als vandaag. Wanneer mijn partij nog te moeilijk is en mijn buiksteun te zwak.

Ik zoek een maatje. Een klarinet maatje voor, naast en achter mij. Zodat we ons kunnen optrekken aan elkaar. Gezamenlijk de ritmische tendens kunnen voelen. De emotie van de muziek. Want er gaat niets boven muziekplezier.

Ben of ken jij muzikanten die het musiceren missen? Nodig ze uit! Laat ze lekker mee spelen bij Fusica! Ik wacht met smart op ze!

X Carlijn

Deel je mee zodat er spoedig weer een groot orkest in Naaldwijk zit?

Geef een reactie

Sluit Menu

Pin It on Pinterest