muziekplezier

Muziekplezier

Hoorde iemand dat? Ik blies het verkeerde. Ik blaas een beetje zachter zodat niemand hoort dat ik mijn partij nog niet zo goed ken.

De dirigent slaat af. We beginnen opnieuw.

Ik heb deze week niet geoefend. Mijn buik zeurde teveel om te kunnen klarinetten. Dat merk ik nu. Mijn buiksteun is te zwak, mijn kaakspieren verzuren en mijn vingers kunnen het tempo niet bijhouden.

Ik baal. Van mijzelf. En van mijn orkestje.

Want waar zijn al die muzikanten gebleven?

Ruim dertig jaar geleden begon ik met klarinet les bij Muziekvereniging Fusica in Naaldwijk. Als klein blond meisje van 9 jaar oud zat ik tussen de volwassenen in het orkest. Reuze spannend en intrigerend. Een dorpsorkest wat maar liefst uit zeventig man bestond. Dikke rij trompetten. Bijna twintig klarinettisten. Veel saxofoons, fluiten, trombones en een grote slagwerkgroep. Van hoog niveau!

Het tij keerde. Scholen boden geen blokfluit les meer aan. Er kwam een subsidie stop op muziekles. Kinderen gingen niet meer naar de muziekschool. Wat een muzieksleutel, een mol, een kwartnoot of bladmuziek was? Ze hadden geen idee.

En zo begon het verloop.

Het orkest werd steeds dunner bezaaid. Het leerling orkest stierf een stille dood. Geen verse aanwas meer.

Nu zit ik hier, alleen op de derde rij van de klarinetten partij.

Van de twintig klarinettisten zijn er slechts vijf over gebleven.

Het is treurig. Klinkt soms sneu. Terwijl we zo ons best doen en zo graag willen.

Met optredens worden er leen-muzikanten ingevlogen. Van orkesten uit de omgeving. Maar de laatste tijd blijft het angstvallig stil. En ik? Ik ga er helaas twijfelachtiger van blazen. Vooral op dagen als vandaag. Wanneer mijn partij nog te moeilijk is en mijn buiksteun te zwak.

Ik zoek een maatje. Een klarinet maatje voor, naast en achter mij. Zodat we ons kunnen optrekken aan elkaar. Gezamenlijk de ritmische tendens kunnen voelen. De emotie van de muziek. Want er gaat niets boven muziekplezier.

Ben of ken jij muzikanten die het musiceren missen? Nodig ze uit! Laat ze lekker mee spelen bij Fusica! Ik wacht met smart op ze!

X Carlijn

Deel je mee zodat er spoedig weer een groot orkest in Naaldwijk zit?

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

1 gedachte over “Muziekplezier”

 1. Carlijn,
  Ik lees nu en dan je column en heb bewondering voor de manier waarop
  jij met je problemen omgaat. Nou was de laatste column niet echt een groot
  probleem maar je ziet het met lede ogen aan dat de band alsmaar verder slinkt.
  Misschien vind je het raar dat ik er op deze manier op reageer maar ik hoop dat je
  toch mijn bericht wilt lezen. Ik speel zelf gitaar in een band die uitsluitend uit
  oude heren bestaat en ik ben ook de zanger.
  We treden nu en dan op en we beleven er veel plezier aan. Nou heb ik via de Westlandse Muzikantenbank al een paar keer geprobeerd een violist, fluitist of accordeonist voor
  ons te vinden maar dat lijkt dus niet te lukken. Ik zie op hun site ook regelmatig dezelfde
  ‘advertentie’ terug dus er wordt kennelijk niet of weinig op gereageerd.
  Maar nu kom ik terug op die 5 ontheemde klarinettisten. Zou jij, of één van de anderen, zin hebben om met ons te spelen? Ik begrijp dat ik je overval en dat je veel meer informatie wilt hebben, dus als het je aanspreekt kunnen we er misschien over praten?
  Mijn schot voor de boeg is een brutale poging om iemand te vinden, waarvoor mijn excuses.
  Ik hoop een milde beoordeling van jouw kant en zou een reactie zeer op prijs stellen!
  Adrien Bochien

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.