hulp

Hulp

Ik kijk verbijsterd naar het nieuws. Nog geen 24 uur geleden is er brand uitgebroken in de Notre-Dame. Verwoestende vlammen. Indrukwekkende kranten koppen met foto’s die de alles vernietigende vuurzee laten zien. Verbijsterde mensen die elkaar huilend in de armen vallen.

Social media ontploft. Iedereen heeft het over de Notre Dame, over “Onze lieve vrouw”. Hoe ze sissend, smeulend en krijsend instortte.

300 Miljoen euro is er inmiddels gedoneerd.

Ik begrijp de paniek. De schrik. De impact die dit heeft op de stad, het verleden, het heden en de toekomst. De drama voel ik ook. En toch begrijp ik er geen snars van.

300 Miljoen euro.

Nog geen twee jaar geleden werd Azië getroffen. De zwaarste overstromingen sinds tientallen jaren. Maar liefst 41.000.000 (!) mensen werden getroffen. Verloren hun geliefden, hun vee, huis en toekomst. Sloegen op de vlucht.

Er werd een gironummer geopend. Terwijl ouderen en gezinnen met kinderen vochten voor hun bestaan kwamen er amper donaties binnen. Het bleef stil.

Wist jij dat..?

Overstromingen, orkanen, droogte en aardbevingen. Miljoenen mensen levens en minstens zoveel huizen worden jaarlijks verslonden. Kwetsbare mensen hebben onze hulp hard nodig vanwege een noodsituatie. Maar waar blijven wij met onze dik gevulde portemonnee?

Vaak krijgen zij geen hulp.

De Notre-Dame wel.

Maar liefst 300 miljoen euro.

Hoeveel hongerige mensen kunnen daar van worden gevoed?

Wederopbouw van landen verwoest door natuurrampen?

Hoeveel kinderen beschermd met vaccinaties en medicatie?

Ik begrijp de Parijzenaren ergens wel. En UNESCO ook.

Maar juist door deze ramp en massale donaties maak ik vandaag wat extra’s over aan Giro 555. Want ik ben van mening dat in Sulawesi, Syrië, Sint Maarten, Jemen of Zuid Azie mijn €25 stukken harder nodig is dan in Parijs.

X Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

4 gedachten over “Hulp”

 1. Jij zegt het…wij zeiden het net…en toch het is een symbool wat veel dichterbij en tastbaarder is dan (begrijp me niet verkeerd) het zoveelste spotje met huilenfe moeders kinderen in tranen …oma’s die hun handen verheffen richting de hemel…de vraag te storten ligt dan veel verder weg …. Mede doordat we niet tot amper zien wat het resultaat is van al het bijeengebrachte geld…

  Beantwoorden
 2. Ik ben het helemaal met je eens.
  Natuurlijk is het doodzonde van de kerk.
  Maar er is zoveel leed in de wereld.
  Laten we daar eerst maar eens voor zorgen.

  Beantwoorden
 3. Dat de Franse mensen zoveel geld geven begrijp ik wel en dat giro 555 minder ontvangt begrijp ik ook. E is heel veel geld geschonken aan b.v. Haïti…..en dan hoor je twee jaar later dat het geld niet aan de getroffene voor nieuwe huisvesting enz. gebruikt is. Ook voor alle andere ‘projecten’ is ál het geld niet goed terecht gekomen. Maar het blijft lastig……
  Ik denk dat de lijnen korter moeten worden…….zodat het geld dáár komt waar het hoort.

  Beantwoorden
 4. Voor cultureel erfgoed heeft men meer over. Zo zie je oppervlakkig de mens is. Materiaal boven een mensen leven. Het is triest, maar de harde realiteit.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.