worstel

Worstelzorg

“Nee, ze krijgt geen thuiszorg. Ik ben mantelzorger.”

“Je kunt dat toch niet allemaal alleen doen?” Vraag ik mijn vriendin Inge bezorgd.

“Ach, zoals je weet doe ik het met liefde.”

Vorige week is haar moeder geopereerd. Nieuwe heup. Bijna 80 jaar oud. Haar vader kwakkelend. Ze wonen zelfstandig. Dankzij de liefdevolle dagelijkse hulp van hun dochter redden zij het thuis.

Maar Inge is ook kwetsbaar. Begin veertig. Breekbaar door vele buik operaties. Een stoma dus een til- en energie beperking. Maar buiten dat is Inge vooral dankbaar. Dankbaar voor haar ouders, die jarenlang voor haar klaar stonden als zij weer eens in het ziekenhuis lag, rillend in bed of met darmontstekingen op de wc.

Ze waren er áltijd om bij te springen voor haar kinderen. Dankzij haar ouders kwamen ze nooit te laat op school, waren hun buikjes gevuld en stond er een opa of oma aan de kant van het sportveld te juichen. Ze groeiden op in een bad vol liefde en zorg, ook als hun mama ziek was.

Nu is het haar beurt. Zorgen voor haar ouder wordende, zorg behoevende ouders.

“Voor mij is het de reden van mijn bestaan. Zorgen voor je naasten. Zij eerst voor mij. Ik nu voor hen. Zonder afhankelijk te zijn van de helaas vaak slecht georganiseerde thuiszorg. Zo hoeft ze niet uren te wachten tot ze gedoucht of aangekleed wordt.”

Ik begrijp haar. Het verantwoordelijkheidsgevoel en de behoefte om je ouders zelf te verzorgen heb ik zes jaar geleden ervaren toen mijn vader ernstig ziek was. Ik wilde hem behoeden voor alle pijn maar dat kon niet, dus zorgde ik met alle liefde die ik in mij had voor hem. Samen met mijn moeder en zussen.

Inge doet het alleen. Ik zie in haar ogen dat de liefde voor haar ouders nooit op raakt maar haar energie wel.

Ik maak mij zorgen. Niet om haar. Zij kan het aan. Laadt wel weer op. Ik maak mij zorgen om de huidige gezondheidszorg in Nederland. De vergrijzing en ouder wordende bevolking eisen hun tol. Kinderen worstelen om de zorg voor hun ouders aan te kunnen.

Mantelzorg wordt langzaam Worstelzorg…

x Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

1 gedachte over “Worstelzorg”

  1. Ik ben ook afhankelijk van thuiszorg dit is hier prima geregeld .mijn man is mantelzorger met behulp van de thuiszorg carint redden we ons prima.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.