kringloop5

Kringloop

We zitten in de auto. Lege tassen op de achterbank.

“Waar ben jij naar op zoek?”

“Een jurkje. En een grote kaarsenstandaard.“

“Ik wil een tas. Het liefst van leer.”

Kwebbelend rijden we naar ’s Gravenzande. Het is er druk. We wurmen ons naar binnen. Vrijwilligers zijn bezig om alles uit te stallen. We schieten de trap op. Rekken vol kleding en schoenen. Zo goed als nieuw. We kijken elkaar aan. Vol verwachting. Kringloop-hebzucht in onze ogen.

Heerlijk al die afdankertjes van een ander. We struinen en passen. Het uur vliegt voorbij. Ik grijp naar een mooie tas. Tegelijk met een mevrouw in een felrode jas.

“Neemt u hem maar.” Lach ik vriendelijk. “Het lijkt wel de kortingsweek van de Bijenkorf! Daar is het ook altijd zo druk!”

“Daar kom ik nooit. Dat staat mijn budget niet toe. Mijn kinderen en ik moeten het doen met €75 per week.”

“Voor boodschappen?” Vraag ik voorzichtig.

“Nee voor alles. Kleding, boodschappen, fietsen, huishoudelijke spullen, schoolspullen. Alles.”

In gedachten ga ik mijn eigen financiën na. Ik koop niet bij de kringloop omdat ik arm ben maar omdat ik er van houd. Ik koop liever regelmatig een tweedehands jurkje voor een paar euro dan één keer per jaar een hele dure.

“De tas is prachtig maar kost drie euro. Dat vind ik iets teveel. U mag hem nemen hoor.” Zegt de dame vriendelijk maar teleurgesteld.

Ik bedank haar. Loop snel naar de kassa. Reken af. Voor nog geen twintig euro een hele boodschappentas vol kleding en snuisterijen. Ik loop terug de winkel in. Zoek naar haar bruine krullen en rode jas. Zie haar rommelen in een bak met sokken.

“Mevrouw?”

Ze draait zich om.

“Kijk eens. Voor u. Fijne feestdagen en geniet er van!”

Ik geef haar de tas. Ze is verrast. Loopt rood aan. Stamelt dankjewel. Even later zitten mijn vriendin en ik tevreden in de auto. In onze nopjes met de aankopen. Maar ook voldaan omdat we deze onbekende vrouw iets hebben kunnen geven.

Niet alleen een nieuwe tas, maar bovenal het gevoel van hoop, medeleven en saamhorigheid.

Want ook dat is kerst!

Denken aan diegene, die het minder heeft dan jij!

X Carlijn

 

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Recente reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.