public-domain-pictures-1494235402AAH

Vertrapt

“Diegene die hier zo zit te ruften mag wat mij betreft een nekschot krijgen!”

Hij zegt het te hard. Expres.

Ze krimpt in een. Maakt zich kleiner in de hoop dat ze haar geur zo bij zich houdt. Het lukt niet. Ze zitten veel te dicht op elkaar gepropt in het vliegtuig. De man achter haar doet er een schepje bovenop:

“Walgelijk. Transavia moet zulke mensen een vliegverbod opleggen!”

Haar ogen stromen vol. Ze bijt op haar lip. Voelt paniek. Haar stomazakje houdt de geur niet tegen. Het koolstof filter dat geurtjes tegen moet houden werkt niet. Ze snapt niet waarom niet. Wegens opgebouwde spanning voor de reis produceert ze meer scheetjes dan gebruikelijk. Haar darmen zijn door het reisschema en de lange zit van slag.

Ze staat op. De geur verspreidt zich. Ze vlucht gehaast naar de wc. Daar ontlucht ze haar stomazakje. Spuit met haar luchtverfrisser in het rond. Beschaamd, met haar hoofd naar de grond, loopt zij terug naar haar stoel.

De vlucht duurt vijf uur. 300 Minuten. Iedere seconde is een marteling. Zullen ze weten dat het van haar komt? Dat zij zo stinkt? Ze kan er niets aan doen. Helemaal niets. Toch verliest ze nu haar eigenwaarde. Ze voelt zich kleiner dan klein. Eenzaam en zo verloren.

De stewardess vraagt of alles naar wens is in hun rij.

“Ja hoor. Maar mag er een raampje open?” Briest de man achter haar. Hij klemt zijn neus dicht. Medepassagiers lachen om zijn grap. Ze lacht mee maar van binnen sterft ze.

Ondanks haar ziekte en beperking wilde zij ook op reis. Deze winter was het zover. Ze had voldoende gespaard om naar de winterzon te kunnen. Weken voorpret. Eindelijk zou zij meer van de wereld gaan zien. Haar vleugels uitspreiden. Genieten zoals ieder ander. Nu zit zij hier. Ineengedoken. Verstoten. Vol schaamte.

Diezelfde middag, vanaf haar vakantie bestemming, stuurt ze mij een e-mail. Ten einde raad. Ze durft niet meer naar huis. Kan niet nogmaals die vernedering aan van haar stank in het vliegtuig. Ik probeer haar te kalmeren. Te troosten. Maar mijn woorden komen niet aan.

De ‘man met zijn nekschot’ zou eens moeten weten wat hij hier heeft veroorzaakt. Door zijn kortzichtigheid en harde botte opmerkingen heeft hij een jonge vrouw in haar bloei vertrapt. Terwijl zij er niets aan kon doen. Helemaal niets…..

x Carlijn

Delen is lief…voor een stukje meer bewustwording en tolerantie voor de medemens.

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

10 gedachten over “Vertrapt”

 1. Verschrikkelijk dat sommige mensen denken dat ze maar alles kunnen zeggen. Soms zou ik zelf ook willen dat ik assertiever was en meteen een opmerking terug kon maken. Ik kan me niet helemaal inleven, omdat bij mij het filter wel werkt. Maar meid hoofd omhoog en laat zulke sukkels alstublieft kletsen. Want kletsen is wat ze doen. Ze denken gewoon echt niet na over de gevolgen van hun opmerking. Ik heb ondertussen wel geleerd dat er heel veel mensen zijn die er letterlijk geen zak van snappen. Ik ben opgehouden met ze te ‘onderwijzen.

  Beantwoorden
 2. Vreselijk wat deze jonge vrouw is overkomen.Al zoveel moed om te gaan reizen, vliegen.En dan zo’n hufter.Je schaamt je.Maar ik ben mondig en was opgestaan en die man persoonlijk er op aangesproken.Dat ik hier niet omgevraagd heb.En of hij in mijn schoenen zou willen staan,.En dat hij door wat hij zo zei, vreselijk uit zijn bek stonk.Eerst nadenken.Hij zal ook eel eens een wind laten.
  Bah wat een vreselijke man.Ik hoop dat deze vrouw toch nog heeft genoten van haar vakantie.En dat ze zich door eze opmerking niet laat weerhouden om op vakantie te gaan

  Beantwoorden
 3. Verschrikkelijk zo’n reacties, mensen kunnen zo egoistisch zijn zonder te weten wat er aan de hand is, ik haat zo’n reacties, probeer eens een beetje na te denken welke problemen de mensen eventueel kunnen hebben.

  Beantwoorden
 4. Vreselijk ..een kleine tip als het je niet lukt om de opmerkingen te negeren en je ook.niet in staat bent om zelf iemand aan te spreken . Als ex stewardess en nu verpleegkundige kan ik je verzekeren dat er geen cabinelid is dat het niet graag voor je opneemt je helpt en desnoods de pasagier aanpakt voor je! Doe jezelf een plezier en deel je zorgen met hen…echt ook daarvoor zijn ze! Succes en weet dat die reacties niks over jou zeggen en alles over diegene die ze uit!

  Beantwoorden
 5. Schande!!! En daarom werken wij aan de Technische Universiteit Eindhoven hard aan PlasmaPendix, een technologie die de koolstoffilters vervangt en een geurloze stomazak garandeert.

  Beantwoorden
  • Hallo Job. Bedankt voor jouw reactie. Dat klinkt voor mij als stomadrager, maar ik denk voor alle 40.000 stomadragers in Nederland, als een heel fijn vooruitzicht. Ik kijk uit naar jullie ontwikkelingen. Vriendelijke groet Carlijn Willemstijn

   Beantwoorden
 6. Misschien een tip…….ik heb al vreselijk lang een stoma, en zakjes met filters…waren er toen nog niet, nu wel, maar ben ik niet gek op. De filters werken écht niet zo lang als men zegt. Ik rook mezelf nooit….totdat ik ook zo’n zakje met filter ging gebruiken. Idee van mij, plak die filters af, dan kan de geur er niet uit, en ruik je niks. Geen stickertje in de doos? Stukje plakband werkt ook! Last van lucht….Ff naar toilet en ontluchten.

  Beantwoorden
  • Hoi Hannie. Bedankt voor je reactie en het lieve meedenken. Helaas kan deze jonge vrouw de filters niet afplakken omdat zij wegens een high output en een bepaalde bacterie aandoening in de darmen soms enorm veel gas produceert. Afplakken zou betekenen dat zij in het vliegtuig non stop op het toilet moest verblijven en dat was helaas geen optie. Groetjes Carlijn

   Beantwoorden
 7. Heb je een colostoma, dat kan je misschien gaan spoelen . De pluggen die je dan gebruikt, houden alle geurtjes tegen en je hebt ook geen geluid bij je windjes.

  Beantwoorden
  • Hallo Henry. De betreffende dame heeft een high output ileostoma dus spoelen en pluggen zijn helaas geen optie. Maar enorm dank voor het meedenken. Als stomadragers onderling kunnen wij elkaar vaak goed (op weg) helpen en dat is een mooie meerwaarde. Bij de Stomavereniging zijn er tevens goedlopende Facebookgroepen waar lotgenoten hun ervaringen omtrent leven/werken en reizen delen. Een mooi platform met veel nuttige tips en ervaringen! https://www.stomavereniging.nl/community/in-contact-met/facebookgroepen/ Groeten Carlijn Willemstijn

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.