christmas-1709184__340

Kanslichtjes

“En?” Vraagt Mara. Haar ogen staan wat treurig. “Wat was jouw dieptepunt dit jaar?”

Ik zit met mijn benen onder mij gevouwen. Een kussen half op schoot. Handen om mijn warme mok chocolademelk. Ik neem een slokje. Denk na.

“Aan het einde van het jaar ben ik altijd wat weemoedig. Sta stil bij al die zieke mensen die ik voor mijn vrijwilligerswerk heb bezocht of die inmiddels zijn overleden. Besef mij wat een geluk ik heb dat ik weer een jaar verder ben zonder complicaties. Persoonlijke dieptepunten had ik dit jaar eigenlijk niet. ”

“En jouw hoogtepunt?”

“Het hoogtepunt was de ontmoeting met mijn jeugdliefde. Aangestuurd door Cupido, God of een Alien. Dit kon geen toeval zijn. Een stabiele liefdesrelatie. Alsof het nooit anders is geweest. Samen tientallen herinneringen gemaakt. Momenten van ontroering. Schaterlachend op de bank. Veel mooie kansen gekregen in ons werk. Het was een jaar om in mijn persoonlijke glazen vitrinekast te zetten. Deurtje op slot. Te koesteren. Af en toe een lichtje er op om dit bijzondere jaar opnieuw te beleven. En Mara, wat was jouw hoogtepunt of dieptepunt?”

Ik ga verzitten. Neem een chocolaatje van tafel. Plots begint ze te huilen. Verward kijk ik haar aan.

“De kanker is terug.” Ze snikt. “Ik had geen klachten. Gewoon tijdens een standaard controle. Pats boem. En dat vlak voor kerst….”

Ik sta op. Geschokt. Neem haar in mijn armen. Bied troost. We praten over de kansen die ze heeft.

“Lieverd. Het is vreselijk. Afschuwelijk. Ik kan je enkel steunen, niet adviseren. Daar heb je gelukkig Dennis, je familie en je lieve vriendinnen voor. En als je met kerst om de tafel zit met je familie om je heen, probeer dan niet te denken aan jouw angst. Het wordt een bijzonder kerstdiner. Alle lichtjes zullen branden voor jou! Ieder lichtje is een kans op jouw herstel! Kerstlichtjes worden dit jaar jouw kanslichtjes. ”

Stilletjes rijd ik naar huis. Ik zie duizenden kanslichtjes bij mensen achter de ramen staan en in de kerstboom hangen. Een zelfbedacht woord, maar het raakt mij enorm.

Ik wens Mara maar tevens al mijn lezers heel warme feestdagen met hun dierbaren en familie toe.

Een kerst met vele kanslichtjes voor iedereen die het gebruiken kan.

Lieve kerstgroet Carlijn

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.