sundress_summer_dress_girl_woman_legs_forest_nature_environment-971002

Vernederend

Ik scheur de parkeerplaats op. Rijd veel te hard. Ik ben voor mijn vrijwilligerswerk bij de Stomavereniging onderweg naar een meisje die binnenkort ook een stoma gaat krijgen. Ik ga haar voorlichting geven over hoe het is om te leven met een stoma. Plots kreeg ik diarree op de snelweg. Mijn stomazakje zat binnen een minuut vol. De snelweg af. Onbekende stad in. Zoeken naar een wc.

Ik parkeer mijn auto half op de stoep. Iemand steekt zijn middelvinger naar mij op. Mijn stomazak knalt bijna van mijn buik af. Ik MOET nu een toilet vinden.

Ik stap uit. Laat mijn sleutels door alle haast vallen. Ik buk en dan gebeurt het. Ik voel de druk van mijn stomazakje in een split second toenemen waarna hij los knalt. Ik houd mijn adem in. Tranen prikken direct achter mijn ogen. Dit is zo vernederend. Mensonterend. Nog steeds, na 14 jaar een stoma te hebben, halen lekkages mij volledig uit mijn evenwicht. De warme poep verspreidt zich aan de binnenkant van mijn panty en jurkje.

Ik gris mijn handtas met stoma materiaal van de achterbank. Haal mijn noodpakket: een handdoek, trui en spijkerbroek uit de achterbak. Ik loop bij de supermarkt naar binnen.

“Mevrouw? Zou ik alstublieft even gebruik mogen maken van het toilet?” Vraag ik aan de kassamedewerkster.

“Nee sorry mevrouw. Dat kan hier niet. Verderop is een horecazaak waar u naar het toilet kunt. Ooh, die is nu nog dicht. Maar die gaat over een kwartiertje open.”

“Ik heb geen kwartier de tijd mevrouw. Kunt u alstublieft een uitzondering maken? Ik heb een stoma en mijn stomazakje is lek. Ik moet echt nu onmiddellijk gebruik maken van een toilet.”

Ik prop de handdoek tussen mijn benen. Mijn panty houdt de poep niet tegen. Via mijn knie holte voel ik een straal poep richting mijn schoenen gaan. Tegelijkertijd bereikt de zure poepgeur mijn neus. Ik ruik het dus andere mensen ruiken het ook. Ze zien het waarschijnlijk ook. Ik geneer mij zo enorm.

“Sorry mevrouw maar wegens de veiligheid kan het echt niet.”

“Help mij alsjeblieft.” Stamel ik. Ik begin te huilen. Kan het niet helpen. Voel mij een kleutertje die midden in de klas per ongeluk in zijn broek plast.

“Sorry. Echt. Maar het mag niet van mijn baas.”

Ik ren de supermarkt uit.  Met mijn handen vol en de handdoek tussen mijn benen gepropt ren ik naar de bosjes achter de supermarkt.

Trek mijn panty uit. De vieze jurk over mijn hoofd. Rillend van de kou sta ik daar……In de bosjes….In mijn ondergoed. Met tissues, doekjes, water uit mijn drinkflesje en de handdoek veeg ik mijzelf schoon. Tegelijkertijd huil ik geluidloos. Dikke tranen druppen op de grond. Mijn hart weent mee. Medelijden met mijzelf. Woedend op al die winkels die hun toilet niet even beschikbaar willen stellen voor mensen zoals ik. Ik plak een schoon stomazakje op mijn buik. Trek de schone kleren aan.

Beschaamd, met mijn hoofd naar de grond, loop ik terug naar mijn auto. Mieter de vieze kleding en handdoek in de kofferbak. Een passant laat luidruchtig weten dat hij het niet vindt kunnen dat ik zo asociaal geparkeerd sta.

Ze moesten eens weten. Ze moesten allemaal eens weten dat niet IK de persoon ben die niet sociaal is maar dat al die winkeliers die hun toilet niet beschikbaar willen stellen de asocialen zijn. Ze moesten eens weten hoe dit mij krenkt en vernedert tot op het bot. Ze moesten eens weten dat ik steeds banger word om mij in het openbaar te begeven uit angst geweigerd te worden bij een toilet….

Ik start mijn auto. Rijd terug naar de snelweg. Verman mijzelf voor het bezoek wat ik moet gaan brengen. Stop mijn emoties diep weg. Want het meisje wat ik nu ga bezoeken en haar stoma nog moet krijgen wil ik niets laten blijken van deze mensonterende ervaring. Een stoma krijgen is al erg genoeg. Hopelijk zijn er meer openbare toiletten tegen de tijd dat zij haar eerste lekkage krijgt.

x Carlijn

Delen is Lief om meer ruchtbaarheid te geven aan de (noodzakelijke) openbare en toegankelijke toiletten!

 

Update 8 januari 2018: In de afgelopen zes weken heeft mijn bovenstaande blog veel aandacht en publiciteit gekregen en er ontstaan prachtige initiatieven voor meer openbare en toegankelijke toiletten. Lees hier mijn blog ‘Moe’ om de (politieke) vervolgstappen n.a.v. mijn blog te lezen. Steeds meer bedrijven en winkeliers melden hun toilet aan op de Hoge Nood app (doe jij mee?) Ook in 2018 blijf ik mij inzetten voor meer openbare en toegankelijk toiletten. Niet alleen in gemeente Westland maar overal in Nederland….ook bij jou in de straat, voor jouw kleine kinderen, jouw ouder wordende ouders en voor jou! Want het is zo nodig voor iedereen…jong en oud, ziek en gezond! Dankzij jullie massale deelactie en steun hoop ik de media en politiek te bereiken. Mijn dank is groot! Zie voor meer informatie: www.waarkaniknaardewc.nl

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

138 gedachten over “Vernederend”

  • Er zijn pasjes die je kan aanvragen en dan moeten ze toegang geven tot het toilet, ik ken mensen die ze hebben en het werkt goed.. google eens er op , het is de moeite waard na jouw verhaal gelezen te hebben.

   Beantwoorden
     • Bedankt voor je link, zelf heb ik een overactieve blaas en in het ziekenhuis hebben ze wel gezegd dat ik recht heb op zo’n pasje, maar een folder ofzo met de link heb ik niet gekregen. Door mijn werk als postbode ben ik hele dagen buiten en heb wel wat adresjes, maar óf ik moet er voor omrijden óf steeds dezelfde lastig vallen met mijn probleem, want zo ervaar ik het wel. 1 Plasadres weet het al, omdat ik het zelf in een verontschuldiging heb toegelicht. Maar met een pasje wordt het wel duidelijker, heb hem direct aangevraagd.
      Top!

    • ik heb zo’n toiletpasje maar 9 van de 10 keer doen ze er niets op uit en blijven ze weigeren. als ik echt in nood zit vraag ik niet eens maar loop gewoon ergens naar binnen. blik op oneindig en gewoon elke deur openen. ergens is er een toilet!

     Beantwoorden
    • Ja, het is een rottig verhaal. Mijn verhaal staat op klacht.nl over het Kruidvat waar mij de toegang tot het toilet werd geweigerd vorig jaar. Ik heb de stomavereniging en crohn colitis ook op de hoogte gesteld. Zo raak je de schaamte finaal voorbij op den duur. Taboe, nee, een wc heb ik nodig !!! En snel ! Je bent in staat om een volle stomazak door ’n winkel te gooien. Maar zo gaan we ons natuurlijk niet verlagen…….

     Beantwoorden
   • Mijn vader heeft zo’n pasje … En nóg wordt hij geweigerd! Dus het is maar de vraag of het helpt
    Triest dat je sowieso een pasje zou moeten hebben….. De mensheid is diep gezakt zeer verdrietige zaak ….

    Beantwoorden
   • Nee, dat werkt niet. Pasje voor het toilet?? zei die sukkel in de winkel, nooit van gehoord. En hij stuurde me naar het restaurant op de hoek( ik kom NOOIT in restaurants, met mn crohn, allergiën ,opgezette buik, en krampen na het eten) Mensen weigeren je ook mét pasje de toegang tot een toillet. Nu zeg ik, ok dan blijf ik hier staan, en de gevolgen zijn dan niet van de lucht (!!) dan loopt Uw winkel binnen 5 minuten leeg ! Ja, je wordt steeds brutaler. Niet leuk, maar je word keihard. Wat ik even wil vermelden; ook zonder stoma zou iedereen gewoon z’n darmen moeten kunnen legen. Een arts vertelde mij dat proctitis(endeldarmontsteking) één van de gevolgen kunnen zijn van ontlasting veel te lang ophouden ! Eten kun je overal, maar het weer kwijtraken HO maar !

    Beantwoorden
   • Er zit ook een andere kant aan het niet toelaten. Bij een winkel hier in de stad vroeg iemand of hij naar toilet mocht, door het kantoortje en dan links………….. In de tijd dat hij de mevrouw de weg wees, pikte een andere mevrouw dingen uit de winkel, meneer had ze net bijgevuld, toen de andere mevrouw terugkwam was het bedankt meneer hele opluchting………. Later die dag wilde hij even wat uit zijn jas halen die in het kantoortje hing…………….. alles weg, portemonnee, portefeuille ……………… lagen niet thuis, niet in de auto……………… dus zijn winkeliers met een kleine bezetting niet happig om mensen op hun toilet te laten……….. En het zijn ook mensen die bijv. voor diabetes Metformine slikken, is ook reden om veel naar toilet te moeten………… Zwangere vrouwen………. Gelukkig krijgen we nu toiletten in een stukje nieuwe bebouwing, voor mannen zijn er statoiletten en dikke bomen op veel plekken, het gebrek was de zittoiletten……………….

    Beantwoorden
  • Hi. Mijn WC zou altijd ter beschikking staan voor dit soort gevallen. Ik heb geen stoma, maar ben toch wel eens in de gelegenheid (!) dat ik stante pede een WC nodig heb. Wat voor mij wel zou werken is een soort WC app. Mensen kunnen zich aanmelden als ‘beschikbaar voor noodgevallen’ en anderen dus inchecken als het nodig is. Verder snap ik de beveiligingsoverwegingen wel en ik was altijd dankbaar voor de winkelmedewerker die wèl een uitzondering maakte als mijn (toen nog kleine kinderen) heel nodig moesten. Het gaat dus om de combinatie van mentaliteit, regelruimte en inschattingsvermogen.

   Beantwoorden
   • Mooie realistische en eerlijke reactie Lucie. Er zijn meerdere perspectieven can waaruit dit kan worden bekeken als ik jet zo mag zeggen. Neemt niet weg dat ik met ontsteltenis de ervaring heb gelezen. Inderdaad slikken en stil zijn. Ik kan me niets voorstellen bij de situatie en daar ben ik dankbaar voor. Ik wens dat de schrijfster dit niet meer meemaakt en sat ze andere ervaringen heeft. Het lijkt me een moedige vrouw!

    Beantwoorden
  • Brrrrr…., ik leef met je mee….
   Soms is even snel ergens plassen voor mannen al een probleem, laat staan wat jij hebt meegemaakt! pffff heavy…

   Beantwoorden
  • Vreselijk Carlijn wat jou is overkomen
   Je hebt het wel heel goed opgelost
   Heb respect voor jou dat je alsnog naar dat meisje bent gegaan
   Dit is nu een van de redenen dat ik nergens naar toe durf
   Ik heb een ilieo stoma en vind het vreselijk en kan er niet aan wennen

   Beantwoorden
 1. Echt waar wat belachelijk en mensonterend dat zo’n winkel geen uitzondering kan maken. Maar wat ben je toch een topper door gewoon een oplossing te vinden ( hoe vernederd ook) je mag echt trots op jezelf zelf hoe je dat doet.

  Beantwoorden
  • Hoi, er is een app: HogeNood. Voor leden van een buikpatientenvereniging is er een inlogcode om bij het gedeelte te komen voor buikpatienten. Daarin zijn meer toiletten beschikbaar.

   Beantwoorden
 2. Carlijn,
  Ik heb je gelezen, en heb je blog gedeeld.
  Je hulpvraag, de regeltjes, het oordeel, en de noodzaak idd van openbare toiletten, bv in de winkel.
  Mooi, dat je als vrijwilliger je inzet!

  Beantwoorden
 3. Erg zeer erg, hoe kunnen mensen zo zijn dat ze geen begrip hebben voor de problemen van andere mensen, schandalig. Ik krijg er kippenvel van.

  Beantwoorden
 4. Belachelijk dat het personeel van een supermarkt zo reageert, Supermarkt mijden zou ik zeggen, dat de supermarkt geen klanten Toilet heeft. Slegte serbice

  Beantwoorden
 5. Wat verschrikkelijk om mee te maken. Je bent bij mij altijd welkom als je een toilet nodig hebt en een kleine tip, iedere Lidl en iedere Jumbo heeft een klantentoilet. Is misschien handig om te weten. %

  Beantwoorden
  • Helaas is dat niet zo, je mag niet bij elke Jumbo naar het toilet, en als je wel mag, dan is dit zeker geen klantentoilet, maar gewoon het toilet voor het personeel, een echte klantentoilet hebben ze niet!

   Beantwoorden
  • Ik vind dat mensen die kunnen bewijzen dat ze een medische aandoening hebben gewoon naar een wc moeten kunnen gaan, maar dan ook echt alleen mensen die het kunnen bewijzen. Heb zelf in een supermarkt gewerkt, lieten weleens toe dat mensen gebruik maakten vavan de wc. Vooral mensen met kleine kinderen vroegen vaak of hun kind even naar de wc mocht. Op den duur stonden we dat niet meer toe nadat een paar keer de hele wc (zelfs de muur) besmeurd was met poep. Maar gewoon een wet instellen en mensen een pasje geven met pasfoto en naam zou handig zijn, zodat die wel naar de wc kunnen.

   Beantwoorden
 6. Zo herkenbaar, zo pijnlijk, zo vernederend maar nog ergelijker is dat er te weinig openbare toiletten zijn en mensen je vraag om een toiletbezoek negeren. Kom geef ons een toilet of sta een bezoek toe, we vragen niks geks we vragen enkel begrip!

  Beantwoorden
 7. Kansloze actie van de medewerker. Zou geprobeerd hebben de schaamte om te buigen naar boosheid en die mij voorbij de gêne laten brengen. Je kent daar toch niemand. Midden in de supermarkt de doekjes misschien wel opgezocht hebben en verschonen. Spoor de hele supermarkt door laten lopen. Laat ze de kolere krijgen zeg. Jij hebt niets om je voor te schamen! Zíj zijn de minderwaardige mens!

  Beantwoorden
 8. met tranen in mijn ogen lees ik je blog.
  zelf heb ik geen stoma ( nog niet) maar wel PDS waardoor ik moet laxeren en dus nooit weet wat en wanneer mijn darmen wat gaan doen en ook ik loop tegen het probleem aan dat er een groot gebrek is aan schone openbare wc’s .
  je moet betalen voor een toilet bezoek en je zal altijd zien dat je met een ongelukje geen cash bij je hebt .
  begrip is er dan niet.
  er moeten meer openbare wc’s komen en meer begrip komen dat mensen met een darm aandoening gebruik aken van een invalide toilet omdat ze vaak niet kunnen wachten.
  respect voor je openhartige verhaal
  dikke knuffel
  j

  Beantwoorden
 9. Och wat vreselijk. Wat een enorme bewondering heb ik voor je Carlijn. Dat je je zo staande weet te houden in zo’n mensonterende situatie. De rillingen liepen over mijn rug tijdens het lezen van jouw relaas. En zeker wordt het tijd, dat er in een dorp/stad veel meer openbare toiletten komen!!! Niet meer dan menselijk.

  Beantwoorden
 10. Zo herkenbaar! Verschrikkelijk…

  Wat goed maar vooral ook knap dat je dit verhaal met de wereld deelt. Sinds ik de Medisch Toiletpas heb krijg ik veel meer begrip, weliswaar wordt ik soms toch nog eens geweigerd maar dat is gelukkig enorm afgenomen.

  Beantwoorden
 11. De tranen springen in mijn ogen. Ik voel mee. Ik heb 2 twee stoma’s. Mijn darmen zijn wat korter dus snel last van diarree. Als mensen eens konden beseffen wat er door je heengaat. Nu waarschijnlijk een bekeuring omdat ik in de haast fout heb geparkeerd.

  Beantwoorden
 12. Heb hier geen woorden voor, maar van mij krijg je een dikke 10, hoor,
  niet jij moet je rot voelen, maar ZIJ die volgens de regeltjes even niet meer menselijk zijn,
  barst met die regels, doe gewoon wat je moet doen

  Beantwoorden
 13. Ik weet zo goed wat je doormaakt, ook ik ken dit soort momenten, zonder stoma! Vreselijk genant!!!
  Heel veel sterkte en laten we ons hard maken dat elke supermarkt een ( invalide) toilet dient te hebben voor klanten!! Geen luxe maar noodzaak!!!

  Beantwoorden
 14. ja er zijn veel van die mensen die ambtenaar spelen en kost wat kost op der strepen staan hoe onredelijk het ook is hopen dat ze der eigen nog een keer tegen komen

  Beantwoorden
 15. Ik vind het diep treurig dat die persoon van die supermarkt niet even de menselijkheid heeft opgebracht om een leidinggevende om toestemming te vragen.Eigenlijk zou je ze bij naam moeten noemen zodat ze zich diep kunnen schamen.
  Maar ook de overheid is schuldig!!!Kom op met schone openbare toiletten.Wordt wakker daar in den Haag,of moet er eerst weer een familielid van een politicus zoiets krijgen voordat ze gaan nadenken.

  Beantwoorden
 16. Mooi geschreven, maar te erg voor woorden. Helaas herkenbaar, waardoor ik nooit meer naar onbekende plekken ga. Enkel die ene supermarkt waar ik weet dat de apotheek ernaast mij naar de toilet laat gaan. Dus enkel op de tijden dat die apotheek open is, kom ik. De stad, enkel die ene zijde parkeer ik mijn fiets; want daar zit 1 zaakje waar ik naar de wc kan. Maar de andere kant van het centrum, de weekmarkt, bezoek ik niet. Want daar ben ik bij de kroegjes altijd al geweigerd. Mits ik 70ct betaal. Maar dat elke dag als ik f een uurtje weg moet..
  Gebrek aan openbare wc’s en begrip voor stoma’s is er echt niet in vele winkels helaas. Ze kennen het niet en zullen het nooit begrijpen.

  Heb het bericht uiteraard gedeeld.
  Las laatst trouwens ook dit;

  https://www.klacht.nl/action/klacht/niet-naar-de-wc-met-stoma-lekkage-in-vol-zicht/

  Beantwoorden
 17. Ik had het gewoon laten lopen voor die kassamedewerkster haar neus. Nederland staat wereldwijd bekend om de laagste WC dichtheid van de wereld. In de VS vind je zelfs in de nationale parken WC’s die nog eens goed worden onderhouden en vrij te gebruiken zijn.

  Als er familie overkomt uit de VS en wij gaan er een dagje op uit, dan is het Nederlandse WC probleem het eerste waar ik ze voor waarschuw. Het zijn niet alleen mensen met stoma of andere lichamelijke problemen die er last van hebben. Iedere Nederlander heeft last van de beperkte WC dichtheid in Nederland.

  Het recht op het gebruik maken van een WC is in de VS dan geen grondwet, maar het wordt wel als zodanig behandeld. Wellicht heeft Nederland gewoon een grondwetwijziging nodig. Gebruik maken van een WC zou een recht moeten zijn.

  Beantwoorden
 18. Carlijn, ik ben het eens met alles wat hierboven geschreven staat.
  Wat bij míj de tranen liet komen was het feit dat je, ondanks álles wat je dat halfuur (of meer) hebt moeten doorstaan, tóch door bent gereden naar degene die op je zat te wachten, en die w.s. hoopte dat ze, door met jóu te praten, wat vrijer kon ademen. (zelfs met de ok. in het vooruitzicht)
  Ik beken eerlijk dat ik vrijwel zeker terug naar huis zou zijn gegaan, en mezelf ‘verwend’ zou hebben met een wárme douche. Mensen zoals jij zijn van onschatbare waarde!!
  Ik buig diep voor je.

  Beantwoorden
 19. Och wat vreselijk zeg!

  Als Crohn patiënt herken ik deze situaties ook. Wel wil ik even vertellen dat ik geen NEE had geaccepteerd van de kassamevrouw. Toevallig gebeurde me dit vorige week ook. De hevige krampen kondigden aan dat ik nu naar de WC moest. Nu. Ik ga naar de kassamevrouw en vraag of ik naar het toilet mag. Het mag niet. Ik zeg: ik heb een darmziekte en dit een een noodgeval. Of ik ga naar jullie toilet of IK ga nu op de grond poepen, voor jouw kassa. Ik kan het echt niet ophouden. Het mocht nog steeds niet. Ik begon te schreeuwen van de pijn. Ik zei; ik wil NU je leidinggevende spreken, en die werd erbij gehaald. Ik zat inmiddels al op de grond. De leidinggevende bracht me hoogstpersoonlijk naar hun toilet. Ik wil hiermmee alleen even meegeven; accepteer geen NEE! Wat een onzin; voor de veiligheid? Rot op zeg….
  Na alle jaren ellende ben ik wel wat harder geworden…

  Maar ik vind het heel erg dat jou dit overkomen is. En wat heb je het mooi opgeschreven!

  Beantwoorden
 20. Wat vreselijk naar voor je… Misschien een tip maar ik heb altijd van die yoghurtemmertjes of vanish potten met deksel in de auto liggen voor het geval dat… Hoef ik alleen mijn zakje maar in zo’n potje te hangen

  Beantwoorden
 21. Wat vreselijk naar en vernederend voor je… Misschien een tip maar ik heb altijd van die yoghurtemmertjes of vanish potten met deksel in de auto liggen voor het geval dat… Hoef ik alleen mijn zakje maar in zo’n potje te hangen… 😉

  Beantwoorden
 22. Afschuwelijke ervaring! Echt mensonterend. Ik vind het ongelofelijk dat iemand op deze manier hulp kan weigeren aan te bieden. Bij mij zou je ook zeker mogen douchen en als ik wat passends voor je heb je er schone kleren bij geven. Respect voor je moed om dit zo te delen!

  Beantwoorden
 23. Ja erg dit, is er dan geen menselijkheid meer en die vreselijke regeltjes mogen toch in deregelijke voorvallen wel overtreden worden? Mijn moeder had ook een stoma, het gebeurde regelmatig dat het zakje losliet. Ze vond het vreselijk, logeerde alleen bij ons….omdat ze zich er ook voor geneerde. Sterkte en ik hoop op wat meer tolerantie bij de winkeliers.

  Beantwoorden
 24. Vreselijk en hoe kortzichtig ook van die mensen, ik kan me voorstellen hoe hopeloos je je moet hebben gevoelt op dat moment. Ik heb zelf een urine stoma en heb altijd in de auto een nachtzak liggen voor noodgevallen (zoals bv. files) maar op een zakje voor een urinestoma zit een tuitje welke je kan aansluiten op de nachtzak. Het zou toch fijn zijn als je ook een Ileostoma zou kunnen aansluiten op een grotere zak. Ik zou als ik jou was gewoon een plastic zak in de auto leggen voor het geval dit weer gebeurt, dan kan je het stomazakje in ieder geval op tijd legen of vervangen. Top dat je dit durft te delen, maar je hoef je nergens voor te schamen, je hebt hier immers ook niet om gevraagd.

  Beantwoorden
 25. Wat een verhaal ik voel intens met je mee heb geen stoma maar wel een darmprobleem ik hoop dat al die vervelende mensen dit lezen en zich diep schamen en in het vervolg even van de regels afwijken.

  Beantwoorden
 26. Ik heb dan wel geen stoma maar ik moet vaak naar het toilet dat kan door allerlij dingen komen. De Jumbo in Boxmeer deed helemaal niet moeilijk toen ik het vroeg of ik naar het toilet mocht. Hulde aan die medewerkers. Verder heb ik met andere dingen ook nooit moeilijkheden met Jumbo. Altijd correcte medewerkers. Daarom ga ik het liefst naar de Jumbo

  Beantwoorden
 27. Wat een nare ( netjes gezegd) situatie! Maar wat ben je een krachtig en moedig mens; om even het op zij te zetten voor een ander! Hoop dat dit nooit meer gebeurt!

  Beantwoorden
 28. Diep respect voor je.
  Wat diep triest dat er mensen zijn die niet meer kunnen voelen en nadenken wat er echt nodig is, maar alleen maar regeltjes naleven. Wat een armoede. Zegt heel veel over hen hoe zij in het leven staan, zo onmenselijk.

  Beantwoorden
 29. Beste Carlijn,

  Zojuist las ik je blog. Je stukje hakt erin. De onmacht die jij op dat moment gevoeld hebt is ongelooflijk. En voor mij heel herkenbaar. Ik heb zelf een tijd een stoma gehad en vond het verschrikkelijk. Ook bij mij lekte het zakje dagelijks en ik durfde gewoon nergens meer naar toe. Het heftigst vind ik eigenlijk al die verhalen op internet dat je “heel goed met een stoma kunt leven”. Terwijl ik dat zelf vaak heel anders beleefde. Jouw verhaal maakt duidelijk waar je tegen aan kunt lopen en hoe vreselijk dat is. Een ander woord is er niet voor. Dit valt nauwelijks te relativeren. Ik vind het bewonderenswaardig dat je deze ervaring deelt en helemaal dat je na dit voorval nog naar het meisje ben toegegaan dat een stoma zou krijgen. Ik schrijf zelf ook een blog en daar staat het volgende interviewfragment op:

  “Ik moest met spoed geopereerd. Er was geen tijd te verliezen. Op weg naar de operatiekamer kreeg ik te horen dat ik een stoma zou krijgen. Er was zelfs geen tijd meer om de juiste plek op mijn buik af te tekenen. Drie uur later werd ik wakker op de intensive care. Ik had een levensreddende operatie gehad. Maar dat drong niet tot me door. Op m’n buik zat een zakje voor de ontlasting. Ik was compleet in in de war.

  Hoe ging u daarmee om?

  Niet. Ik heb alleen maar liggen huilen. De tweede nacht werd ik wakker. Ik voelde vocht over m’n buik lopen. Het bleek dat het stomazakje los was gelaten. De ontlasting stroomde letterlijk m’n bed in. Het zat overal. Ik belde de verpleegster, die kwam na een kwartier langs en zei: we hebben nu geen tijd om u te helpen. Ik heb de hele nacht in m’n eigen ontlasting gelegen. Ik zat er helemaal onder. Het is een trauma dat ik nog steeds niet heb verwerkt.

  Dat lijkt me inderdaad vreselijk…

  Het voelde afschuwelijk. Ik was er totaal niet op voorbereid. Opeens stak er een stuk darm uit m’n buik. Ik kon er niks mee. Ik was zeer emotioneel. Zag het niet meer zitten. Wilde niet dat m’n vriendin het zou zien. Maar al snel werd duidelijk dat ik alleen naar huis mocht als zij in staat was het stoma te verschonen.

  Hoe was dat?

  De vijfde dag kwam ze uit haar werk. In haar nette kleren. En toen gebeurde het. Achteraf bleek dat ze op internet al filmpjes had gekeken. Ze kreeg uitleg van de verpleegkundige. En ze knipperde geen moment met haar ogen. Ze deed wat ze moest doen. En toen mocht ik dus met haar naar huis.

  Uw vriendin kon dat dus aan?

  Ja dat verbaasde me. We kenden elkaar nog niet zo lang. Ik voelde me door het stoma volkomen beroofd van mijn sexuele identiteit. Maar zij bleef rustig. Als ik s’avonds in bed lag, volkomen in paniek, dan praatte zij net zo lang tot ik in slaap viel. Ze heeft me er letterlijk door heen gesleept. Kijk dat stoma heeft m’n leven gered, alleen dat realiseerde ik me toen nog niet.”

  Tot zover een fragment van mijn blog.

  Ik vind je heel erg dapper. Het ga je goed!

  Ton

  Beantwoorden
 30. Beste Carlijn,
  Ik weet hoe jij je voelt!
  Als mijn Colitis Ulcerosa actief is, kan ik niet zonder een toilet. Het is zo vreselijk dat je dan geweigerd wordt. Want als ik dan aandrang voel, moet ik heel snel. Ik kan het niet uitstellen zoals gezonde mensen. Ik kan dan niet meer op tijd bij een openbaar toilet komen.
  Het is inderdaad zo vernederend dat je niet in een winkel naar het toilet kunt.
  Helaas wordt het personeel opgedragen dat ze echt niemand naar het toilet mogen laten gaan.
  Ik heb zelfs al meegemaakt bij de Action dat mijn zoontje moest plassen. Ik had 2 manden vol spullen, die heb ik in de winkel laten staan.
  Ik heb ze naderhand ook niet meer opgehaald na zo’n klantonvriendelijke actie.
  Heb het hoofdkantoor nog benaderd, ook over mijn aandoening. Maar daar hebben ze ergerlijk “schijt” aan!
  Je wereld wordt ontzettend klein als je een darm of blaas probleem hebt, daar wordt helemaal niet bij stil gestaan!
  Wie weet dat er in de toekomst een verbetering in gang wordt gezet dat bij nieuwbouw een klanten toilet verplicht wordt.

  Beantwoorden
 31. Zeg Rutten, als je die 1,4 miljard nou eens gebruikt om in Nederland een dekkend openbaar toegankelijk toiletnetwerk te realiseren…. Dat schept meteen ook heel veel werkgelegenheid.

  Beantwoorden
 32. Tja, in Nederland wordt meestal nee verkocht. Daar hebben de Duitsers het beter voor elkaar. In alle grotere winkels is een klanten wc / invalidentoilet standaard aanwezig, waar soms alleen even de sleutel voor gevraagd moet worden. Daar kan NL nog wat van leren!!

  Beantwoorden
 33. Ik heb ook een colostoma , ik begrijp je volkomen. Ik heb het ook een paar x meegemaakt in de auto onder andere. En in een voetbalstadion daar kon ik naar de 1e hulp om me te verschonen maar ik had geen extra kleding mee. Alles weggegooid ( sokken, onderbroek, hemd , T shirt.en meteen met de trein naar huis gegaan. Voelde me heeeeeel vies en klein.

  Beantwoorden
 34. Schandalig! Waar is het mededogen voor de mens gebleven… volgende keer gewoon blijven staan hoor meid! Laat het maar goed stinken. Vang niets op. Blijf staan in de plas van diarrhee tot ze je de toegang naar de wc geven. Eis dat de baas erbij komt. Neem fotos en zet ze op social media! Waanzinnig gewoon dit, kan toch écht niet??? Knap dat je het verteld!

  Beantwoorden
 35. Dit is heel erg, maar er is ook wel een ander punt.

  Sommige bedrijven hebben nu eenmaal geen klanten toilet of er geen plaats voor.
  En is het echt vanuit veiligheid omdat toiletten soms achter de schermen zitten.
  Waar vanuit veiligheid, beveiliging en dergelijke geen andere mensen mogen komen.

  Nu is dat voor ieder bedrijf en sector anders.
  Maar misschien moet op iedere deur aangegeven worden of je daar naar het toilet kan.

  En aan de gemeenten is het om te kijken naar meer openbare toiletten.

  Desnoods vragen ze 5 euro per toilet bezoek.

  Dus nogmaals het is heel erg wat hier is gebeurd.
  En ik ken verder niet de situatie in het bedrijf precies.

  Maar ik denk met meer openbare toiletten en stickers op de winkeldeur/ruit.
  Kunnen we zulke zeer vervelende situaties voorkomen.

  Beantwoorden
 36. Ongelooflijk Carlijn..
  Met tranen in mn ogen zit ik je verhaal weer te lezen…. vind het zo erg!!
  Was ik degene maar geweest die daar had gestaan in die supermarkt.. dan had ik schijt aan mn baas gehad!!
  Ongelooflijk dat mensen je zo kunnen laten staan!!
  Sterkte met alles!!
  En ongelooflijk knap wat je voor anderen betekent!
  Heb je verhaal natuurlijk gedeeld en hoop je toch een beetje te helpen. Dit moet veranderen!!
  Groetjes Shirley Wennekers (zuster afdeling rietgans)

  Beantwoorden
  • 5 Euro?
   Dan kan ik beter thuis blijven en dus mijn baan opzeggen… Als ik als postbezorgster aan het werk ben moet ik elke drie kwartier naar het toilet om te plassen… 5×5 euro is 25 euro… keer 4 is €100,00 per week, dus €400,00 per maand minstens… Bijna mijn Post NL salaris…

   Beantwoorden
 37. Schande dat bedrijven een noodgeval niet toestaan. Eigenlijk zouden zulke bedrijven met naam en toenaam genoemd moeten worden. Zo dat klanten kunnen bepalen of ze hun geld daar wel of niet willen brengen. Goed idee van Lucie. Die wc-app moet er komen.

  Beantwoorden
 38. Vreselijk, wat een afschuwelijke ervaring. Maar het geldt voor iedereen. Ik moet ook vaak plotseling, je lunt mergens terecht. Nederland is wat toiletten en openbare toiletten een derde wereld land, achtergebleven en achterlijk. In frankrijk, alle supermarkten toiletten en nog keurig ook. Zelfs die langs de snelweg. Is heel normasl als je naar ern toilet vrasgt. Idem Duitsland.
  En nog steeds wordt er niets aan gedaan . Te Schandalig voor woorden.
  Sterkte met je strijd. Goed dat je het schrijft.

  Beantwoorden
 39. Wow. Ik ben verpleegkundige en voor een tijdje terug raakte het verhaal van iemand met een urostoma mij. Zij gaat niet eens meer graag de deur uit zonder dat er iemand in de buurt is voor hulp bij het legen of lekkage…. ze is al oud en kan het niet zelf. Hoe klein kan je wereld dan wórden met een stoma. Ik ben geraakt door je verhaal, wat een egoistische wereld leven we in….

  Beantwoorden
 40. Gelukkig heel veel mooie relaties. Ik heb een pad. Maar dab nog mag het niet. Moedeloos en radeloos word je ervan idd. Ik leef met je mee.

  Beantwoorden
 41. Carlijn ik leef met je mee wat erg als je zoiets overkomt.
  Wat erg dat zoiets kan gebeuren in Nederland zo onvriendelijk allemaal ik heb PDS heb soms ook op de raarste momenten een toilet nodig, en als je dan ziet hoeveel winkels weigeren.
  Als ik een dag weg ga of boodschappen doe bedenk ik voor de tijd waar zijn daar de toiletten.
  IK heb de app meteen op mijn mobiel gezet wat een goede app dank je voor de tip

  groetjes Rinie

  Beantwoorden
 42. Ben niet zo van de regeltjes, maar dit is mensonterend. Het wordt tijd dat de overheid de regel maakt dat de wat grotere winkels verplicht een bezoekerstoilet beschikbaar hebben.
  In Amerika en Canada kun je in nagenoeg elke winkel naar het toilet.

  Beantwoorden
 43. Er zijn altijd uitzonderingen om het toilet wel te laten bezoeken…. wat ze hier deden moet gewoon weg niet kunnen. Ik hoop dat desbetreffende supermarkt per direct zijn regels hierin heeft veranderd?

  Beantwoorden
 44. En t ergste is, dat we (waarschijnlijk jij ook voor je Stoma) waarschijnlijk allemaal zo reageren, he aso zet je auto goed neer………… Pas als we iets ergs hebben meegemaakt, snappen we t nog veel beter……. Goed geschreven! Thanks Carlijn…..

  Beantwoorden
 45. Zo herkenbaar deze reacties. Heb zelf geen stoma maar mijn man wel. Al 26 jaar een dunne darmstoma.( na Colitis Ulcerosa) Gelukkig gaat het meestal goed, maar de keren dat het mis gaat, zijn verschrikkelijk. En hij wordt er dan heel verdrietig van . En natuurlijk raakt mij dat dan ook! Maar het weerhoudt hem niet om van alles te ondernemen, ondanks nog meer blijvende beperkingen als gevolg van veel complcaties na de eerste operatie. ( totaal 7 operaties) Als hij destijds geen stoma had gekregen, was hij er niet meer geweest. Daarvan zijn we ons zeer bewust. Met een stoma is dus wel degelijk goed te leven, maar de “ongelukjes ” komen wel steeds hard aan . Sterkte allemaal !

  Beantwoorden
 46. Vreselijk!
  Ik snap de regel van een supermarkt wel. Maar wat erg dat de kassamedewerkster zich daar achter verschuilt. Ik zou niet eens toestemming aan mijn baas vragen en je direct het toilet wijzen.

  Beantwoorden
 47. Khad ut daar laten lopen en daarbij gezegd wat er aan de hand is/was.
  Is kijken of ze daar een volgende x weer weigeren of het weer zelf gaan opruimen.

  Beantwoorden
 48. Met afschuw lees ik je bericht… Wat kan ik me je boosheid voorstellen… Wat is het toiletgebruik toch moeilijk in ons land !!
  Ik lees ook met grote schaamte de reactie van het winkelpersoneel. Ik werk zelf in een modezaak, we hebben ook regelmatig mensen die vragen of ze gebruik mogen maken van ons toilet. Helaas is ons toilet in een klein halletje achter de zaak waar onze jassen en tassen staan. Op een dag waren onze telefoons en portemonnees verdwenen… Kantoor verbood ons daarna nog mensen achter toe te laten…… Tot een tijdje terug iemand me dringend vroeg om haar toe te laten in verband met een maag/lever/darm aandoening. Sja… dan kan je niet beginnen over dat openbare toilet aan de overkant bij de Hema….
  Ik ben héél erg vóór die pasjes, die aantonen dat iemand het RECHT heeft om metéén een toilet te mogen/MOETEN bezoeken !!! Laat er dan een straf komen als ze op die manier geen toegang krijgen….
  Sterkte meis… je bent een kanjer !!!!!

  Beantwoorden
 49. Omaai. Respect dat je dit aankan. Mensen die gezond zijn denken hier vaak niet over na. Ze beseffen niet dat dit pijnlijke gevolgen geeft. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Is er geen mogelijkheid om een website te maken of een profiel op Facebook met groepen per gemeente. Iedereen kan daarin bijvoorbeeld zetten waar je over een toilet kan beschikken of welke winkels mensen toelaten op hun toilet. Of beter nog, winkels kunnen zich inschrijven op die site bijvoorbeeld. Dit zou toch al een hulpmiddel kunnen zijn om het isolement tegen te gaan. Iedereen heeft het recht om zorgeloos buiten te kunnen komen.

  Beantwoorden
 50. Amai! Respect! En hoe je het opschrijft! Jij verdient een standbeeld!!!
  Ik leef zo met je mee ook al ken ik je niet. Veel sterkte en doe vooral voort met je blog!
  Veel liefs uit België!

  Beantwoorden
 51. Hi Carlijn,

  je zus kwam net even binnengelopen om mij over deze blogpost te vertellen. Wat ontzettend goed van je dat je dankzij dit blog je de aandacht weet te vestigen op het feit dat er niet genoeg openbare toiletten zijn. Dat je als stomapatiënt niet eens naar het toilet in de supermarkt mag..dat is echt schrijnend, en hier móet verandering inkomen. Heel mooi hoe kwetsbaar jij jezelf in de media uitlaat en dat je je hard durft maakt voor dit probleem. Veel succes, ik hoop dat dit veel mensen wakker schudt en dat er inderdaad meer toiletten komen!! Groetjes, Gabriëla.

  Beantwoorden
 52. Ik deel je verhaal hoor!!

  Alhoewel ik geen stoma heb, heb ik al wel 35 jaar een darmziekte en weet ik dus ook hoe het voelt om zo dringend behoefte aan een toilet te hebben maar die niet te krijgen…

  Dapper mens ben je hoor, je hebt mijn waardering!!

  Beantwoorden
 53. Vreselijk dit soort situaties. Ik heb het zelf meegemaakt met alleen hoge nood en dat was zonder dat ik een stoma heb al vernederend. In een bouwmarkt waarmee mij vertelde: “Nee mijnheer we hebben wel toiletten maar alleen voor de verkoop.” Ik kon die vent wel wurgen!

  Beantwoorden
 54. Wat hartverscheurend om te lezen. Het doet mij steeds pijn om zo’n verhalen te lezen. Los van je ziekte, vraag ik me af waar het ‘humanitaire’ is gebleven.
  Over je opmerking van openbare toiletten, daar heb ik ook al eens bij stilgestaan. Jammer, dat dit initiatief ‘niet’ meer bestaat. Ik hoop, net zoals jij en vele anderen, dat de overheid inziet dat openbare toiletten voor sommige mensen wél van belang zou kunnen zijn.

  Beantwoorden
 55. Bedankt Carlijn voor je reactie, kreeg een melding bij Facebook dat je gereageerd had maar kon het daar niet lezen. Succes want ik merk met een echtgenoot met spierdystrofie dat er gewoon hoe dan ook nog veel te weinig openbare toiletten of aangepaste toiletten zijn.

  Beantwoorden
  • En even een aanvulling: mijn moeder heeft een stoma gekregen (zij heeft daar helaas maar 12 maanden mee mogen blijven leven) toen bleek dat zij een zeer agressieve vorm van huidkanker had op de sluitspier. Ik heb haar in de tijd na de operatie mogen ondersteunen en verzorgen en ben daar nog steeds dankbaar voor: ook wij hebben samen veel stoma perikelen mee mogenmaken.

   Beantwoorden
 56. Triest dat je dit moest meemaken! Top dat je dit zo duidelijk verwoord in jouw blog. Ik heb jouw verhaal verder gedeeld via Facebook zodat mensen zich hier van bewust worden.

  Beantwoorden
 57. Jezus wat een verhaal. Ik hoop inderdaad dat door dit bericht te delen de mensen/winkeleigenaren hier anders over na gaan denken en wel anders gaan handelen.
  Succes en sterkte.

  Beantwoorden
 58. Ten eerste, super moedig dat je dit openbaar durft te maken. Ik denk dat veel mensen werkelijkwaar geen idee hebben.

  Ik leef zelf al jaren met verschillende angststoornissen, en vaak uit zich dit in het snel naar de wc moeten wanneer ik in paniek ben.

  Onlangs ben ik verhuisd naar Amerika en, ik moet toegeven, wat openbare wc’s betreft is het hier echt een verademing.

  Elke supermarkt, winkel, winkelcentrum, pompstation heeft hier GRATIS en vaak meerdere openbare wc’s. Mijn paniekaanvallen zijn een stuk minder geworden sinds ik hier woon.

  Nederland heeft echt een probleem wanneer het op openbare wc’s aan komt. En altijd dat geld vragen voor het gebruik van het toilet als ze wel openbaar zijn, ik vind het echt belachelijk. Soms denk ik dat mijn paniekaanvallen en angststoornissen gewoon versterkt zijn in Nederland door het gebrek aan openbare en gratis toiletten.

  Iets anders dan iemand met een stoma, maar toch vaak hetzelfde probleem. Ik wou het toch even delen. Zoals ik al zei, mensen hebben vaak geen idee hoeveel mensen met dit probleem rondlopen.

  Beantwoorden
  • Beste Heather, Ik ben het helemaal met u eens en met mij ook vele andere patiënten, burgers en patiëntenverenigingen die zich hebben aangesloten bij http://www.waarkaniknaardewc.nl Zou ik uw emailadres aan de Maag Lever Darm Stichting mogen doorgeven? De MLDS wilt namelijk graag alle ervaringen zoals de uwe bundelen in een zwartboek en overhandigen in de Tweede Kamer. Ik kijk uit naar uw reactie. Heel veel geluk in Amerika! Groetjes Carlijn

   Beantwoorden
 59. Wat goed dat je dit verhaal schrijft in de hoop dat de problematiek meer bekendheid krijgt en iedereen met een stoma direct toegang krijgt tot een toilet. Daarnaast dat mensen, oa ikzelf, een beeld krijgen wat zoiets betekent. Ik wens je het allerbeste en veel succes met je baan. Ik vind je een Super sterke vrouw!

  Beantwoorden
 60. Het eerste recht van mensen is een menswaardig bestaan, hiervoor heeft NL een wetbundel.
  Het in hulpeloze toestand laten verblijven of niet de zorg geven die opdat moment nodig is, is strafbaar.
  Deze situatie zal natuurlijk niet letterlijk omschreven worden maar is er wel 1.
  Artikel 255 WvSr omschrijft duidelijk wie wat wanneer moet!!!! doen.
  Ik zou een proefproces laten starten, desnoods met medewerking van de telegraaf/ombudsman en SBS.
  Dit alleen om duidelijkheid aan NL te geven dat ook dit een hulpeloze toestand is die hulp nodig heeft.

  Beantwoorden
 61. Respect voor je openheid om dit met je medemensen te delen .

  Jeetje wat erg; zo vernederend Te triest voor woorden. Boze Baas of niet, van mij had je de sleutel gekregen. Ook zonder stoma kan men in de problemen komen; ziekte v Crohn, prikkelbare darmsyndroom, gewoon diaree of kleine kinderen die nodig moeten.
  Zo triest dat er zo weinig begrip en medewerking is.

  Beantwoorden
 62. Wat ’n verhaal, iets waar ik totaal niets van af weet. Ik dank je ontzettend voor jouw openheid Carlijn. Wanneer worden we weer medemenselijk en helpen mensen in nood? Ik heb jouw moedige verhaal gedeeld op twitter, hier moet meer bekendheid aan komen, dat men de deur open doet, voor mensen met hoge nood !!! Veel succes Carlijn.
  #opendedeur

  Beantwoorden
 63. oh meid, zo erg.
  Had vroeger een klasgenoot met een stoma. Maar we waren maar met twee personen die het wisten. In een les (volgde verpleegkunde) werden er al eens snel grapjes over gemaakt. Ik ben eens rechtgestaan en zeer kwaad geworden, vanaf toen geen grapjes meer. Ik leef met je mee. Als je eens naar Belgie komt, hier mag je van mij naar het toilet komen, en een douche nemen.. wel niet letten op de rommel dan ;).

  Beantwoorden
 64. Ooit werkte ik bij een winkelketen waar een filiaal is overvallen door een “passant” met hoge nood. Toen hij eenmaal in de personeelsruimte was heeft hij met bedreiging van een mes toegeslagen. Je hebt weinig verbeeldingskracht nodig hoe de collega daar onder heeft geleden. Ik begrijp dus goed het beleid van winkels over de toegankelijkheid. Daarmee wilnik het zeker niet goedpraten, ben zelf van mening dat er op iedere winkelcentrum een openbaar toilet zou zijn. Niet alleen stomapatienten hebben hoge nood…

  Beantwoorden
 65. Nou Ik ben geen stomapatiënte maar wel n nierpatiënte.Ik vind het groot schandalig dat in dit land waar de welvaart gloeit er GÉÉN aandacht wordt besteed aan openbare toiletten.Ga je naar Duitsland of België daar vind je voldoende openbare wc’s en nog heel zuiver ook.word naar elk gebruik helemaal gereinigd.waarom kunnen de slampampers uit het kabinet dat hier niet doen.het is toch voor iedereen die n toilet nodig heeft belangrijk dat hij/zij kan gaan.ze moeten maar n reisje minder maken en voor dat geld toiletten plaatsen….En ik vind dat iedereen die een pasje heeft bij onwillekeurig adres aan kan kloppen en gebruik van de toilet kan maken.Oke het is miss gevaarlijk maar als er op zo’n pasje je naam en foto opstaan dan kun ze je vragen of je hun je pas even kunt inleveren tot nadat je klaar bent en ik denk als je n toilet vies maakt je het ook even schoonmaakt…dat lijkt me logisch.Ik zal in elk geval zo niemand buiten laten staan.Ik hoop dat je heel veel positieve reacties krijgt en je ze daarmee om de oren kunt draaien zodat ze weten dat er heel veel mensen leven die openbare toiletten wilt.Het is nu zelfs van de zotte dat je bij McD eerst iets moet bestellen en met je bon mag je pas gebruik maken van het toilet.Dat zou dus inhouden dat ik als ik alleen ben nooit daar gebruik van de toilet kan maken want ik mag het eten en drinken of het ijs niet eens hebben want er zit of teveel aan zout wat ik niet mag hebben ivm mijn nierfalen en ik heb suikerziekte dus het zoete spul mag ook al niet.Het is gewoon diep treurig dat we als zieke of oude mensen of moeders met baby’s/peutertjes gediscrimineerd worden door onze eigen rgering.Het word tijd dat hier iets aan gedaan gaat worden.

  Beantwoorden
  • Beste Mariska, Ik ben het helemaal met u eens en met mij ook vele andere patiënten, burgers en patiëntenverenigingen die zich hebben aangesloten bij http://www.waarkaniknaardewc.nl Zou ik uw emailadres aan de Maag Lever Darm Stichting mogen doorgeven? De MLDS wilt namelijk graag alle ervaringen zoals de uwe bundelen in een zwartboek en overhandigen in de Tweede Kamer. Ik kijk uit naar uw reactie. Groetjes Carlijn

   Beantwoorden
 66. Ik weet de eerste keer nog dat het mis ging. Ik heb geen stoma, of ernstige ziekte. Ik heb PDS, oftewel prikkelbaar darm syndroom. De symptomen? Ernstige buik krampen waardoor ik binnen 5 minuten een wc moet vinden anders hou ik het niet meer tegen, verder niks ernstigs gelukkig. De eerste keer dat ik er last van kreeg was toen ik naar mijn werk aan het lopen was, het is 10 a 15 minuten lopen en halverwege was het mis, alsof ik in mijn buik gestoken werd met een mes. Ik rende naar het menzis kantoor voor me toe en vroeg of ik gebruik mocht maken van het toilet, maar dat mocht niet ook vanwege veiligheid. Daarna probeerde ik het gebouw ernaast, XEROX een callcenter. Daar kreeg ik de zelfde reden te horen. Ik rende naar buiten en het eerste wat ik deed was de bosjes in rennen de gelukkig dik en hoog waren en heb alles laten lopen. Ik heb mijn vest gebruikt om mij schoon te maken en ben daarna snel naar huis gegaan en heb mijzelf ziek gemeld. Ik voelde me nog nooit zo in de steek gelaten door de medemens, verschrikkelijk. Ik ga je blog veel delen in de hoop dat er meer toiletten komen!

  Beantwoorden
 67. Beste mensen.
  Nederland heeft als allerlaatste land in juli 2016 na 11 jaar van acceptatie door de VN van het gehandicapten en minder validen verdrag getekend. Nederland heeft nog steeds geen wetgeving die openbare toiletten regelt. Allle omringende landen en Scandinavië’s landen zelfs Zwitserland hebben al jaren bij wet geregeld . Niet alleen toiletten maar ook toegang tot stations, winkels en alle openbare gebouwen. Mocht je toch in de natuur nodig plassen of verschonen van je stoma of wat dan ook is de kans groot dat je 95 euro boete krijgt van de politie onder het mom van openbare zeden. Ik zelf ben rolstoel gebonden en gebruik veel medicatie waaronder plasmiddelen. Ben ICD drager omdat mijn hart zeer slecht is en maar 1 nier nog heb. Heb al verschillende boetes gekregen. Soms wordt hij vernietigd door de rechter maar door de andere niet. En krijg je als antwoord zo is de wet. Van de politiek hoeven we niets te verwachten. Voor hun is het geen prioriteit. Daarom moeten wij gehandicapten en minder validen en medisch gebruikers misschien een handtekening actie beginnen om eindelijk Den Haag wakker schudden.

  Beantwoorden
 68. Lef.Dat is wat er nodig is om mensen in nood te helpen.Zoals jou nood.En die caissière liet zich leiden door haar angst…
  Ik zou willen dat zodra je ergens eten of drinken kan kopen (behalve marktkraam en frietkraam e.d. dat is niet haalbaar denk ik )het ook gewoon verplicht is een faciliteit te bieden om naar het toilet te kunnen.Zeker een supermarkt die groot is en veel verkoopt.

  Beantwoorden
 69. Ja, het is een rottig verhaal. Mijn verhaal staat op klacht.nl over het Kruidvat waar mij de toegang tot het toilet werd geweigerd vorig jaar. Ik heb de stomavereniging en crohn colitis ook op de hoogte gesteld. Zo raak je de schaamte finaal voorbij op den duur. Taboe, nee, een wc heb ik nodig !!! En snel ! Je bent in staat om een volle stomazak door ’n winkel te gooien. Maar zo gaan we ons natuurlijk niet verlagen…….

  Beantwoorden
 70. Wat een ellende, als er iemand naar de wc moet inv een stoma dan moet hier een uitzondering voor worden gemaakt, al mag het niet van de baas, ik zou zeggen gaat u maar even naar de WC, de baas gaat toch ook naar de wc als hij hoge nood heeft een beetje service kan geen kwaad. Kassières zijn in de meeste gevallen niet aardig. Als je hebt betaald voor de boodschappen zeg ik altijd nog een fijne dag ik ben altijd vriendelijk maar de meeste zeggen helemaal niks echt onbeschoft en ik vind dat in alle winkels wc moeten komen al moet je 50 euro cent betalen voor de wc dame/heer en zijn er geen wc`s voor publiek maar voor een stoma moet een uitzondering zijn.

  Beantwoorden
 71. Hoi,

  Om te beginnen sorry vanuit alle winkeliers, helaas kan het vaak echt niet er gebeurd zoveel gekheid dat het onverantwoord is om onbekende meetenemen naar achter. Vaak ligt daar persoonlijke spullen, of juist het kantoor met eventuele kluis. Ik snap dat je daar niets mee kunt, maar gezien de overvallen op winkeliers is het echt een veiliheids ding. Ik heb het zelf wel altijd toegelaten, maar daardoor ook vaak spijt. Ik stuur iemand mee of ging zelf, maar echt verschillende malen een zeer vervuilde toilet aangetroffen. Poep zat echt overal, mogelijk ging er iets niet ok, maar vraag dan om een emmer water schoonmaak middel en wat verder nodig is. Een zak met poep in het maandverband emmertje ook zo dingentje vraag liever wat je ermee kan doen zodat degene naar u ook een fris en schoon toilet heeft. Naar keer op keer de neus stoten was het voor mijn klaar, echt alleen kinderen mochten nog volwassenen stuurde ik door naar v&d of hema. Ik snap de noodzaak van toileten maar iets werkt 2 kanten op….hopelijk komen er meer buiten toileten maar zorg met zijn alle dat ze netjes blijven zodat u zich nooit meer zo klein hoeft te voelen.

  Beantwoorden
 72. Uit ervaring weet ik wat dit met een mens doet.
  De hele wereld mag het weten, ik heb geen stoma maar PDS en mijn sluitspier is beschadigd tijdens een bevalling. Niet een maar meerdere malen heb ik mijn toevlucht gezocht in de bosjes, eenmaal zelfs in een schitterend plantsoen midden in een grote stad. Soms bel ik aan bij mensen en wordt ik geholpen maar niet altijd. Je laat nu eenmaal niet een wildvreemde in je huis als het al donker begint te worden. Hele boeken kan ik er over schrijven met soms lachwekkende verhalen. Al meer dan 30 jaar beheerst poepen mijn leven. Doch er is ook positiefs te vertellen. Lidll in Veldhoven liet mij van hun super schoon personeelstoilet gebruik maken in een van de noodgevallen. Jumbo heeft een zeer net klantentoilet in Veldhoven. Hopelijk komen er bruikbare openbare toiletten met een ruimte om eventueel je ongelukje te kunnen oplossen.

  Beantwoorden
 73. Enige tijd geleden zag ik op fb een actie in België om iedere winkel te verplichten een toilet te hebben wat voor iedereen toegankelijk is. Dat is een goed idee omdat er ook veel ouderen zijn die vanwege hen ”plasprobleem” niet meer de stad/het dorp in durven.

  Beantwoorden
 74. Ik heb je vanavond (do 7 juni 2018) ontmoet, gezien, gesproken, aangehoord, je bekeken en samen met jou en je mannetje een borrel gedronken in Farca, Kefalonia, Griekenland. Ik heb de twinkeling in je ogen gezien, je vastberadendheid, je passie en je vechtlust. Ik heb geen tips, geen adviezen,…… Maar,….. Wel ontzettend veel respect over de manier waarop jij in het leven.staat!!!!.

  Beantwoorden
  • Hoi Hans, Dankjewel voor je lieve oprechte woorden. Inmiddels zijn wij weer thuis van Farca. Ik kijk niet alleen terug op een geweldige reis naar Kefalonia maar ook op de fijne avond met ‘de buurtjes’ aan de Stifado waar onze levensverhalen open en eerlijk werden gedeeld. Waardevolle herinneringen; dank daar voor! Ik wens je alle goeds en wat fijn om bij ons afscheid te zien dat jouw ogen ook weer twinkelen! Toitoi! Liefs Carlijn

   Beantwoorden
 75. Wat een verschrikkelijke ervaring, ik ook vind het belachelijk, dat je als mens niet ergens meer naar de wc kan. En ja ik snap ook wel, dat bij kleine winkels ze dat niet doen, I.v.m. Diefstal, logisch. Ik heb het met beide jongens een keer meegemaakt, dat ze geweigerd werden, ga maar naar de openbare wc, sorry, mijn zoon is net zindelijk, hij moet nu echt direct, niet nog 500m lopen! De andere had in zijn broek gepoept, mocht niet in de speelgoedwinkel, je zou toch zeggen, daar komen veel kinderen, hou daar rekening mee. Ik ben woedend de winkel uitgelopen, nog even bedacht om hem voor de deur zijn poep uit zijn broek te halen en daar te dumpen. Ik vond dat voor hem te vernederend, dan maar in de sjieke wijk in de bosjes bij zo’n meterkast. Ga dan maar aan je 3 jarige uitleggen, waarom je zijn broek staat leeg te scheppen in de bosjes. Een pasje is leuk bedacht, maar helpt blijkbaar niet, het is te onbekend. Er zijn heus wel winkeliers, die hun toilet beschikbaar willen stellen, voor mensen die echt niet kunnen wachten. Die zouden een sticker, ofzo op hun deur kunnen plakken, of zich aanmelden bij die app. Die ken ik zelf verder niet, maar er zou best meer aandacht voor zijn, het is best een groot probleem.
  Ik vind je heel sterk en hoop dat je het meisje goed hebt kunnen voorlichten, maar misschien moet je juist wel je emoties laten zien en ook de nare kanten van de stoma vertellen. Er is nog genoeg onbegrip.

  Beantwoorden
 76. Uit ervaring weet ik wat dit met een mens doet! Verschrikkelijk zelf ben ik incotunent zowel blaas,en darmen.
  Mijn wereld is heel klein geworden ,mijn wc is mijn beste vriend geworden ! Overal waar ik naar toe ga moet ik weten waar een wc is . Ik heb je verhaal gelezen de tranen rolde mij over de wangen .omdat ik mij hier in herken . Ik wens je alles goeds
  Veel liefs Marijke Paulussen

  Beantwoorden
 77. Als je bang bent om in je broek te poepen kan je ook een luier met een goede afsluitbare plastic broek dragen.
  De geur is dan nihil en niemand heeft het door

  Beantwoorden
 78. Ik zag deze blog onlangs opnieuw voorbij komen. Je mag natuurlijk gewoon zeggen dat ik er niks van begrijp, omdat ik geen stoma heb en nooit bang hoef te zijn voor knappende zakjes. En uiteraard is het belangrijk dat er meer toiletten toegankelijk worden om de beschreven taferelen te voorkonen.
  Wat ik me wel afvraag is of jij je wel realiseert dat heel veel mensen niet precies weten wat een stoma is en dat ze alleen al bij het woord denken ‘eng’, ‘vies’, of allebei. En die staan dan niet te springen om iemand toegang te geven tot een plek waar ze klanten niet mogen toelaten. En ik kan me voorstellen dat je in zo’n panieksituatie ook niet de rust zelve bent om het een en ander uit te leggen, wat weer tot gevolg heeft dat men nog minder bereid is om te helpen.

  Wat ik bovendien niet begrijp is dat je voor dergelijke noodgevallen niet een stevige plastic tas in de auto hebt om het zakje te legen. Je hebt zelfs een noodpakket met schone kleding in de achterbak. Waarom dan niet een zak in het handschoenenkastje? Nee, da’s niet ideaal, maar dan kan je wel iets rustiger op zoek gaan naar een plek om de boel goed te verschonen. En altijd minder erg dan jezelf in de bosjes schoonvegen.

  Ik snap dat je het probleem van geen-toilet-in-de-buurt aan de kaak wilt stellen, maar ik houd er niet van als mensen in de slachtofferrol kruipen.

  Beantwoorden
 79. Ik heb sinds December 2019 een stoma en ik vind dat er nog zo’n taboe op rust. Er moet meer bekendheid aan worden gegeven, zowel op internet als op tv. Zodat iedereen snapt dat je een toilet nodig hebt als er problemen met je stoma zijn. Dit is een situatie ,die is inderdaad te gek voor woorden. Ik zou denk ik achterin de auto gaan liggen en dan verwisselen ( in een noodgeval)

  Beantwoorden
 80. Misschien ben ik asociaal, ik heb dit een keer gehad in de bus naar mijn vakantie locatie. Ik ben uitgestapt en hem in de bosjes geleegd. Sorry maar kon even niet anders.

  Beantwoorden
 81. Een al wat ouder verhaal maar denk dat het nog steeds de dagelijkse realiteit is. Die Hoge Nood app is een mooi initiatief, maar dan moet het natuurlijk wel goed werken: http://www.hogenood.nu/medisch.html
  Want je zult het maar hebben en dan ergens heen gaan waar je dan toch wordt geweigerd, met het droeve resultaat uit dit verhaal als resultaat.
  Maar waarom beperken we ons eigenlijk tot bedrijven en winkeliers. Zijn er geen huiseigenaren die hun toilet beschikbaar willen stellen voor noodgevallen. Ikzelf zou het niet erg vinden. De enige mits en maar is dan wel, ik moet wel thuis zijn. Zijn er niet meer mensen bereid hun toilet thuis ter beschikking stellen voor medische hoge nood? Kan ik haast niet geloven, het zou het bereik een stuk groter maken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.