Thirza eitje

Engeltje met een eitje

Gelukzalig. Verliefd. Stralend kijk je naar het nog warme eitje in jouw hand. Ongeloof en trots op je kleine snoetje. Alsof zich zojuist een wereldwonder heeft voltrokken.

Enkele maanden geleden konden de kleine kuikentjes eindelijk opgehaald worden. Het hok was getimmerd. Jouw papa had zich ingelezen over de verzorging. Hooi en voedsel ingeslagen.

Diezelfde middag dartelden er zes kleine kuikentjes door het nieuwe hok. Zo piepklein dat het gaas niet klein genoeg was. Al snel renden ze door de tuin. Jij met je kleine snelle peuter beentjes er achteraan. Zonder angst. Je kreeg ze allemaal te pakken. Een voor een zette je ze weer terug in hun hok. De brutale kippetjes eisten de aandacht op maar jij had alleen maar oog voor dat piepkleine kuikentje in het hoekje. Weggedoken. Angstig. Je aaide haar. Kroelde met haar. Zat uren met haar op schoot. En maar babbelen tegen dat kleine kippetje. Al snel kreeg ze een naam: Thirzaatje. Vernoemd naar jou. Omdat zij net als jij de kleinste was in haar kippengezin.

Haar zussen bleken broers te zijn. Er werd hevig gekukelekuud in de achtertuin. Iedere morgen werd de buurt bruut gewekt door de haantjes op hun stok. Er werd een ander adres voor ze gezocht maar kleine Thirzaatje mocht blijven. Samen met haar naamloze zus.

Thirzaatje groeide. Kreeg donzige pootjes. Een klein kuifje op haar hoofd. Thirzaatje drentelde als een dappere kip achter jou aan. Alsof je haar mama was. Steeds stoerder met meer zelfvertrouwen. Je nam haar mee naar binnen. Liet haar jouw huis en slaapkamer zien. Jij kletsend. Zij voorzichtig tokkelend. Een gesprek tussen mens en dier.

Zodra je thuis kwam rende je naar de tuin. Eerst Thirzaatje begroeten. Daarna pas je ouders en je zus. Ze werd gekamd, gemasseerd, geknuffeld, gesust en gekust.

Iedere morgen open jij als eerste haar slaaphokje. Voorzichtig steekt ze haar kopje uit haar hok. Begroet jou. Nieuwsgierig maar vertrouwd. En jij hoopvol. Smachtend. Wachtend op haar eerste ei.

Vandaag is het zo ver.

Je bent in de wolken. Je straalt. Loopt al uren met jouw meest kostbare bezit in jouw kleine handpalmpjes. Want jouw lieve kleine Thirzaatje heeft vandaag haar eerste eitje gelegd.

Het eitje lijkt te gloeien. Het geeft licht. Dat ronde balletje vol geluk.

En jij, mijn lieve kleine nichtje Thirza. Wat voel ik veel liefde als ik naar jou kijk. Wat ben ik trots. Want als jij al je dierbaren die jij zult treffen in je leven net zo behandelt als hoe je Thirzaatje en haar eitjes verzorgt, dan is de wereld weer een engeltje op aarde rijker. Een engeltje met een eitje.

X Carlijn

Delen is Lief

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

1 gedachte over “Engeltje met een eitje”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.