2013 © Thierry Schut Fotografie

Unieke parels

“Wauw, wat super lief!” Roep ik naar beneden. Ik ren de trap af en laat de email lezen aan mijn vriend.

“Kijk nou!” Kakel ik er tussendoor. “Van een trouwe bloglezer. Dat is gaaf! Wat lief he? Ze nodigt mij uit voor een behandeling in haar schoonheidssalon. Als cadeau. Omdat ik volgens haar veel voor andere mensen beteken.”

Ik ben er helemaal vol van. Stroom over van verbazing. Zie zoveel kilheid in de wereld. Eenzaamheid. Zoveel mensen die puur voor zichzelf leven. Egoïstisch. Egocentrisch. Geen tijd of oog meer hebben voor hun medemens. Maar zie hier, een gebaar vol oprechte aandacht van iemand die ik niet ken. Het is een cadeautje en het voelt ook ECHT als een cadeautje.

Even geneer ik mij wanneer ik de afspraak bij haar maak.

“Ben je gek meid. Ik doe het graag! Je verdient het! ”Zegt ze aan de andere kant van de lijn. We prikken een datum. Ze zal mijn handen gaan manicuren en gel nagellak aanbrengen.

Vanmorgen stond ik bij haar voor de deur. Ze is onlangs haar schoonheidssalon ‘Stay Beautiful by Petra’ begonnen. Niet omdat ze er veel geld mee wilt verdienen maar omdat ze er wilt zijn voor mensen die het nodig hebben. Mensen die moe en uitgeput zijn door de klappen die het leven ze heeft gegeven.

“In die trant wil ik graag het volgende aan je vragen. Ik wil iedere maand een persoon een behandeling cadeau doen. Niet omdat ze zielig zijn of ziek. Maar omdat ze het verdienen. Jij kreeg mijn eerste cadeau-behandeling. Jij mag de tweede persoon uitkiezen. En die weer de derde. En zo ontstaat er een schakeling van personen. Als een ketting vol unieke parels”

Ik ben geraakt door dit mooie gebaar.

Thuis, voorzien van prachtige nagels, scrol ik door mijn whats app lijst heen.

Mijn oude buurvrouwtje verdient het. Haar man zo ziek. Dementerend. De dagelijkse zorg die zij op zich neemt. Ze verzuipt er bijna in.

Of zal ik kiezen voor mijn oude collega? Ze verloor haar geliefde aan kanker.

Of voor mijn vriendin die haar zwangerschap met 16 weken af moest breken?

Achter al mijn whats app contacten blijkt een verhaal te zitten. Verhalen over leven en dood. Hoop en wanhoop. Verlangen en verdriet. Pijn zo groots en zo intens dat ik ze niet durf te benaderen voor dit cadeau.

Want helpen mooie nagels als je je baby’tje net hebt verloren? Wat is de meerwaarde van geëpileerde wenkbrauwen als je man je nooit meer in de ogen kijkt omdat hij is vergeten wie je bent?

Dan zie ik jouw naam. Je bent niet ziek. Je bent niet zielig. Ik ken je amper maar het is je zo gegund. Omdat je al jaren de gastouder bent van mijn kleine nichtjes. Omdat je dag in dag uit met liefde en toewijding zorgt voor tientallen kindjes. Omdat je troetelt en knuffelt, sust en troost wanneer hun ouders aan het werk zijn. Omdat jij met jouw vrijwilligerswerk op het Westerhonk en in de hospice altijd klaar staat voor iedereen.

En….omdat je mijn blogs al jaren volgt en daardoor meer van mij weet dan ik van jou.

Beste Astrid Vijftigschild uit Honselersdijk. Na al die jaren zorgen voor alle baby’s en peutertjes in het Westland gun ik jou een uurtje voor jezelf en mag jij plaatsnemen in de schoonheidssalon van Petra Dekker-Borger.‘“

Petra haar cadeau ontroert mij: Omkijken naar elkaar. Tijd maken voor elkaar. Elkaar iets gunnen. Dit soort kleine initiatieven kunnen een verschil maken in deze harde kille wereld vol macht, eenzaamheid en angst.

De schakelketting van mensen wordt geregen. Parel voor parel. Unieke mensen. Unieke verhalen. Een parelketting aan het begin van Petra haar nieuwe carrière. Ontstaan en gevoed door belangeloze aandacht en oprechte liefde. Een voorbeeld voor velen…..

X Carlijn

Delen is Lief

www.staybeautifulbypetra.nl

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

4 gedachten over “Unieke parels”

  1. Ik zit met een heerlijk gevoel in de zon, net je blog gelezen over de mooie aktie van m’n vriendin. Ik hoop dat het een lang parelsnoer wordt met allemaal lieverds die een ander een kado gaan geven. Er is eraan een die dit zo kan verwoorden …… je bent een kanjerxxxxx

    Beantwoorden
  2. Sluit me er bij aan Ria, Carlijn had het echt verdiend want zij is veelzijdig en heel sociaal.
    Van Petra een heel mooi initiatief die ook alle lof verdiend, ik ben heel vereerd dat ik ook een parel mag zijn.
    Haar nichtjes zijn ( terecht ) idolaat van haar!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.