17888370_1223605451079446_1967560601_n (2)

Hij had het haar beloofd…

Hij gaat staan. Wiegt met zijn heupen van links naar rechts. Stiekem kijk ik opzij. Naar hem. Een glimlach van oor tot oor. De zangeressen van OG3NE roepen door de microfoon dat iedereen met de handen in de lucht moet zwaaien. Zijn stramme armen gaan omhoog. Zwiepen onritmisch mee.

Zo oud maar tegelijkertijd zo jeugdig. Hij lacht hardop. Bijna verrukt.

Plots gaan de lichten uit en stopt de muziek. Het is pauze.

Hij draait zich om. Hij wiebelt op zijn onvaste benen. Opeens is de vrouw die ik als zijn dochter beschouwde verdwenen.

“Meneer, wilt u misschien een arm of begeleidt uw dochter u naar de bar voor een drankje?” Vraag ik voorzichtig?

“Mijn dochter?” vraagt hij verbaasd. “Nee hoor, mijn dochter is hier niet. Ik ben hier alleen.”

Dit keer kijk ik verbaasd. “Alleen? Naar een concert van OG3NE? Bent u zo’n groot fan?”

“Nee dat niet. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van ze gehoord.” Hij lacht om zijn eigen opmerking.

Ik geef hem een arm. We schuifelen naar de bar. Ik vraag wat hij wilt drinken.

“Doe maar een glaasje zoete witte wijn. Ik ben tenslotte een avondje uit.” Weer die glimlach. En die vrolijke pret oogjes.

Ik bestel twee glaasjes wijn. Voor mij een rode. Voor hem een mierzoete witte. We nemen plaats en ik vraag hem nieuwsgierig naar zijn komst.

“Ik ben 89 jaar en iedere maand ga ik een avondje uit. Dan kijk ik in het programma boekje van het plaatselijke theater en maak zomaar een keus. Vaak ken ik de artiest niet eens en weet ik niet waar ik heen zal gaan. Laat ik mij verrassen. Net als nu. Ik ken de drie zangeressen niet maar ik heb de avond van mijn leven. Heerlijk om weer eens te dansen!”

“Wat leuk dat u dat doet! En uw vrouw? Wilt zij niet mee?”

“Mijn vrouw is helaas overleden. Ooh kind wat had ik dit graag met haar gedaan. We genoten er zo van om samen naar het theater te gaan. Maar ach, dat is het leven he? Er blijft er altijd eentje achter en dat was ik. We hebben elkaar beloofd om niet te stoppen met genieten als een van ons dood zou gaan. Tuurlijk ging er even een tijdje overheen voordat ik weer de pad op ging in mijn eentje. Maar ik geniet weer dubbel en dwars van mijn theater avonden. Zolang je leeft moet je er het beste van maken he? En dat probeer ik. ”

De pauze is voorbij. Hij moet nog even plassen. Vervolgens lopen we weer arm in arm terug naar onze plaats. De meiden van OG3NE voeren het tempo op. Piet van Ruijven uit De Lier ook. Of heette hij geen Piet? Ik weet het niet meer. Verstond het niet zo goed toen hij mij een bevend handje gaf en zich voorstelde. Hij zingt mee. Danst mee. Zwaait driftig gedag wanneer de zangeressen aan het einde van de avond het podium verlaten.

“Wat was het leuk he? Dankzij OG3NE maar bovenal dankzij u had ik zo’n leuke avond. Ik heb genoten van uw enthousiasme.”

Ik geef hem een dikke zoen op zijn wang.

“En ik heb nog even een heel gekke vraag. Mag ik een foto van u maken en over u bloggen? U bent zo’n mooi voorbeeld voor eenzame ouderen. Ik vind het geweldig dat u ondanks uw hoge leeftijd en het verlies van uw vrouw alleen op pad durft en gewoon gaat!”

Hij barst in lachen uit.

“Tuurlijk mag dat. Wie weet; misschien word ik nog beroemd!” Weer die vrolijke pretoogjes.

We nemen afscheid want hij moet weer even plassen, zegt hij. Ik glimlach. Ik kijk hem na. Zijn stijve armen wringen zich moeizaam in zijn jas. Voorzichtig schuifelt hij naar de toiletten.

Straks keert hij weer huiswaarts. Hij zal alleen thuis komen. Een afzakkertje inschenken. Hij zal de belevenissen van vanavond niet meer kunnen delen  met zijn vrouw. Of zal hij stiekem tegen haar foto praten? Vertellen over de muziek van OG3NE. Hoe hij als jonge adonis stond mee te wiegen met zijn stramme heupen? Hoe hij haar vast had willen pakken om samen te dansen, net als vroeger?

Vervolgens zal hij in een koud bed stappen en alleen in slaap vallen. Na een dag waar hij het allerbeste van heeft proberen te maken. Zoals hij zijn vrouw heeft beloofd.

X Carlijn

Delen= Lief. Wie weet bereikt dit verhaaltje hem zo.

Mijn e-book ‘Papa gaat over de tong’ is uit!

27 gedachten over “Hij had het haar beloofd…”

 1. Wat een mooi verhaal, en die meneer Piet, heeft de avond van zijn leven, en door jouw blog, zal zijn verhaal vele malen gedeeld worden, . En wordt deze Piet zonder dat hij het weet beroemd. Misschien is er iemand, die zijn verhaal met muziek van OG3NE, You Tube behalen.
  Wat zal hij trots zijn, deze meneer Piet.
  En respect voor hem, dat hij niet achter de geraniums gaat zitten, maar erop uit gaat, dit dank zij de belofte aan zin vrouw.

  Beantwoorden
 2. Wat een ontzettend mooi verhaal. En goed van dhr. Van Ruijven dat hij niet achter de geraniums blijft zitten en dit onderneemt!Hoop dat hij nog vele uitjes mag maken naar het theater en leuke lieve mensen kan ontmoeten als jij Carlijn. Zo voelt hij zich niet alleen en kan hij er nog heerlijk van na genieten denk ik zo!

  Beantwoorden
 3. Wat mooi om te lezen. Mijn tranen rolden over mijn wangen…Heerlijk da t deze man nog zo geniet. Hoop dat ik nog net zo kan genieten als ik die leeftijd mag bereiken…

  Beantwoorden
 4. Ha Carlijn wat een mooie blog weer, doet me denken aan mijn 91-jarige schoonvader. Hij gaat ook alleen naar t theater, rijdt auto, gaat overal op bezoek,geniet er nog van en zou jou ook zeker zomaar graag tegenkomen.
  Bijzonder en inderdaad, zo zie je maar hoe mensen ook oud kunnen worden…

  Beantwoorden
 5. Wat fijn dat deze man dat nog kan en durft, is heel goed voor hem, ik zou willen dat vele ouderen dit zouden kunnen, zo af en toe lekker uit de sleur. Petje af voor hem!

  Groetjes, Meta

  Beantwoorden
 6. Wat fijn dat er nog mensen zijn die ongevraagd hun hulp aanbieden. Dat daardoor een mooi verhaal aan de oppervlakte komt is een leuke bijkomstigheid in dit geval. Waren er maar meer Carlijntjes.

  Beantwoorden
 7. Prachtig dit en zo ontroerend dat ik er even van moest huilen. Het is mooi en verdrietig tegelijk en zo mooi beschreven! Dank je wel Carlijn!

  Beantwoorden
 8. Lof voor senioren als deze! Waar woont deze gezellige meneer in de buurt? Ik wil wel eens een avondje mee op stap als hij dat leuk zou vinden 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.