Porseleinen kast

Door Carlijn Willemstijn
dinsdag, 24 september 2024
1 reactie

“Moet je daar iedere week naartoe? Heftig zeg!” Ze kijkt mij aan. Ik zie dat ze probeert te peilen hoe ik mij daarbij voel.

“Eerlijk gezegd ervaar ik het helemaal niet zo. Ik ken haar al zo lang. Ze is integer, voorzichtig en respectvol.”

“Maar.” Ze valt even stil. “Is dat dan allemaal…inwendig? Vaginaal?”
Ze kijkt mij met grote ogen aan. Terwijl we verder wandelen en door het mulle zand van de duinen ploeteren probeer ik uit te leggen hoe het zit.

“Twintig jaar geleden kwam ik voor de eerste keer bij Petra de bekkenfysiotherapeute. Geen idee wat zij zou gaan doen. Net geopereerd, hartstikke jong, een stoma gekregen en mijn leven stond nog steeds in het teken van pijn in buik, rug, en billen. De chirurg had mij naar haar doorverwezen.
Met knikkende knieën kleedde ik mij deels uit maar ik merkte direct dat dit andere koek was dan de gemiddelde arts die zich in de voorgaande jaren, soms best hardhandig, over mijn lijf had bekommerd. Bij Petra voelde ik mij geen nummer. Hier stond ik niet een kwartier lang in mijn naakte, jonge kwetsbaarheid. Ik nam plaats op de behandeltafel en met al haar rust en respect dekte zij mij toe met een handdoekje. Voor iedere intieme aanraking raakte ze eerst even mijn schouder aan om te seinen dat ze ging starten.”

“Maar wat doet ze dan?” Vraagt Sonja nieuwsgierig.

“Ze leert mij weer de controle over mijn spieren in mijn bekkenbodem te hebben. Dat start met kennis dus ze legt goed uit wat de functie van de spieren en bindweefsels in de bekkenbodem is. De spieren zorgen er voor dat de druk wordt opgevangen die ontstaat bij hoesten, bukken, tillen, lachen, sporten, ontlasten etcetera maar daar kan van alles aan haperen.
Met speciale meetapparatuur, een piepklein apparaatje, mat ze bij mij inwendig die spierspanning. Ik kon op een scherm meekijken naar de grafiek waardoor ik precies zag wat ik (niet) deed. Vervolgens leerde ze mij alle bekkenbodemspieren te herkennen en er weer controle over te krijgen. 10% Aanspannen. 50% Aanspannen. 100% Aanspannen en langzaam weer loslaten tot complete ontspanning.
Veel mensen hebben geen idee hoe ze dat moeten doen, die kennen alleen het gevoel van poepen of plassen maar onze bekkenbodem doet en kan nog zoveel meer. Als die grote hangmat van spieren tussen staartbeen, heupen en schaambeen te veel of te weinig spanning heeft komen er klachten die na verloop van tijd kunnen uitbreiden naar langdurige nare pijnen, incontinentie, rugpijn, obstipatie of chronische pijn.”

“Is dat waardoor jij pijn hebt?”

“Nee, na de eerste aanleg van mijn stoma veranderde alles in mijn buik dus ook de spierspanning in mijn bekkenbodem. Dat heeft Petra bij mij behandeld. Vooral door bewustwording van wat er gebeurt in die onderkant. Voelen en leren signaleren. In de jaren daarna kwam ik na iedere operatie weer terug bij Petra. Wegens pijn door littekenweefsel, verklevingen, trigger-points, spierspanning of zoals nu met chronische zenuwpijn.”

“Geneer je je dan niet?”

“Bij haar nooit. Omdat we elkaar al zo lang kennen hebben we zelfs lol om die binnenkant van mij. Gister zei ze na een behandeling: ‘Het was kort maar ik ga al stoppen. Ik wil het niet forceren. Ik wil voorzichtig zijn want het is bij jou van binnen net een porseleinen kast.’ Ik barstte in lachen uit. Zag in gedachten al voor mij hoe alle oude porseleinen koffiekopjes van mijn oma daar wiebelig en kwetsbaar stonden opgesteld.”

Sonja grinnikt. Ze stapt stevig door richting zee.
“Associeer je dat dan niet met seks? Als zij zo in je zit te wroeten?”

“Nee joh ze wroet niet!!” Lach ik geschokt. “Alles gebeurt voorzichtig. Seks is maar zo’n klein stukje van alles wat zich afspeelt in onze bekkenbodem. Ik loop bij de bekkenfysiotherapeute om de weefsels, functies en controle weer in orde te krijgen. De behandelingen staan voor mij dus volledig los van seksualiteit.”

Sonja wijst naar een strandtent in de verte.


“Dus er is niks opwindends aan.” Zegt ze concluderend terwijl we naar de strandtent lopen voor de lunch.
“Zeker niet, daar op die behandeltafel ben ik slechts Carlijn met haar porseleinen kast.”

X Carlijn


Een zeer persoonlijk blog maar ik heb hem geplaatst omdat ik als stomadraagster ook van veel andere mensen hoor over pijn in de bekkenbodem, pijn bij of na het vrijen of zoals bij mij: aanhoudende pijn na de rectum amputatie. Vrouwen (maar ook mannen!) blijven helaas vaak doorlopen met deze klachten omdat ze een bezoek aan een arts of bekkenfysiotherapeute genant vinden. Vandaar mijn blog: Om deze taboe te doorbreken en om mensen hopelijk zelf het stapje te laten zetten naar beterschap…

Wil je er meer over weten? https://defysiotherapeut.com/blog/bekkenfysiotherapie-gaat-in-veel-gevallen-ook-om-kwaliteit-van-leven/

1 reactie

  • en zo leren we nog altijd iedere dag bij! Wat mooi dat je dit zo duidelijk beschreven hebt!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.